
Chef en ondernemer Jermain de Rozario sluit in december zijn restaurant in Helmond. Na een bewogen periode vol verandering kiest hij voor een nieuwe start in Eindhoven. Daar opent hij vier concepten onder één dak: restaurant Lotus, een koffiebar, een cateringbedrijf en een gedeelte voor fine-dining.
De nieuwe locatie komt in het voormalige pand van ’t Zusje in de Eindhovense binnenstad. De chef noemt het een nieuw culinair hoofdstuk, waarin hij volgens eigen zeggen wil terugkeren naar ambacht, authenticiteit en vrijheid.
Terug naar de kern
Met zijn nieuwe stap richting Eindhoven wil De Rozario de balans hervinden tussen werk, gezin en creativiteit. “Ik ga voorlopig niet meer voor sterren, lijstjes of topposities. Het echte succes voor mij is gezond zijn en elke dag in een huis vol liefde zijn”, aldus de chef, die zich binnenkort ook op een lange reis naar Indonesië wil richten.
Van Lotus Helmond naar een nieuw begin
Eerder dit jaar zette De Rozario al een stap richting een grote verandering. Restaurant De Rozario in Helmond werd in de zomermaanden omgetoverd tot de pop-up van Lotus by Jermain. Dat is zijn tweede zaak die hij op Strijp-S in Eindhoven heeft. In Helmond konden zijn gasten deze zomer (en inmiddels t/m oktober) terecht voor Indonesische rijsttafels, eenvoudiger van opzet maar met dezelfde aandacht voor smaak.
Een jaar van ommekeer
Het vertrek uit Helmond volgt na een intensieve periode. De Rozario verloor in 2024 zijn Michelinster. In 2025 vertrok ook zijn sommelier Edgaras Razminas, die koos voor een overstap naar François Geurds in Rotterdam. Dat leverde een periode van reflectie, herbezinning en een nieuwe visie op.
De Rozario beschouwt de tegenslagen niet als mislukkingen. “Ik heb meer geleerd van een bijna-faillissement dan van het krijgen van een ster. Successen leerden me weinig. Tegenslagen dwongen me om in de spiegel te kijken”, zei hij eerder.
Eenvoudiger, persoonlijker en eerlijker
De nieuwe visie die hij heeft, moet tastbaar worden in het nieuwe concept in Eindhoven. “Van het label fine dining krijg ik jeuk. Alles moet tegenwoordig zo perfect, gelikt, bijna als een Apple-product. Maar ik geloof dat we terug moeten naar het persoonlijke. Eten als expressie. Geen AI-kaarten, maar creativiteit vanuit jezelf. Authentiek en ambachtelijk”, zei De Rozario eerder tijdens de Food Inspiration Days.
Lotus Eindhoven opent begin 2026 de deuren.
[Foto © Ad Vereijken]
- EARTH Water en KLABU werken samen: ADE, donatie, limited edition - 28 oktober 2025
- Rooftopbar CIMA brengt Mexicaanse flair naar Amsterdam - 28 oktober 2025
- Van Helmond naar Eindhoven: chef Jermain de Rozario start opnieuw - 28 oktober 2025