Sterrenchef Poul Andrias Ziska verlaat KOKS en opent Paz

Poul Andrias Ziska

Na meer dan tien jaar als chef van het befaamde restaurant KOKS op de Faeröer kiest Poul Andrias Ziska voor een nieuw avontuur. De sterrenchef stopt bij deze legendarische zaak om zijn eigen restaurant Paz te openen. Dat doet hij in de hoofdstad van de Faeröer: Tórshavn. De chef wil zich daar volledig richten op de Faeröerse keuken en de verhalen die hij met zijn gerechten hierover kan vertellen.

Een paar jaar geleden had ik de kans om een klein uur met chef Ziska te praten over de verhuizing van KOKS naar Groenland en de documentaire die daarover is gemaakt. Tussen de regels door merkte je aan hem toen ook al dat KOKS veel vroeg van hem en dat hij nog altijd veel ambities had. Die hadden vooral te maken met meer doen op de Faeröer Eilanden.

Het einde van een tijdperk

Zijn vertrek betekent het einde van een tijdperk voor KOKS, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de meest toonaangevende restaurants ter wereld. Zeker ook door het uitstapje naar Groenland. “De tijd is rijp voor een nieuwe uitdaging”, laat Ziska weten op Instagram. “Ik ben KOKS en alles wat het mij gebracht heeft enorm dankbaar, maar nu wil ik mij volledig richten op mijn passie: de Faeröerse keuken.”

Het instituut KOKS

KOKS, opgericht in 2011, groeide onder leiding van Poul Andrias Ziska uit tot een gastronomisch icoon. Het restaurant werd internationaal geroemd om zijn innovatieve interpretatie van Faeröerse ingrediënten en zijn respect voor traditionele kooktechnieken. In 2017 kreeg KOKS zijn eerste Michelinster, gevolgd door een tweede in 2019.

Het restaurant is in de plaatsen Kirkjubø en Leynar op de Faeröer gevestigd geweest tot de tijdelijke overtocht naar Groenland. In 2022 verhuisde het restaurant naar het kleine vissersdorp Ilimanaq op Groenland. Daar heeft het restaurant verschillende seizoenen gedraaid op drie jaar tijd. In afwachting van een nieuwe, vaste locatie verloor KOKS in 2024 zijn sterren. Met het vertrek van chef Ziska ligt de toekomst van KOKS open.

Restaurant PAZ

De naam van het nieuwe restaurant van Poul Andrias Ziska is PAZ. Met zijn nieuwe restaurant wil de chef dieper duiken in de Faeröerse culinaire tradities. Op Instagram beschrijft hij het als een kans om zich volledig te richten op de smaken, verhalen en producten van zijn geboorteland. “Dit avontuur geeft mij de stabiliteit om me te focussen op wat ik echt belangrijk vind: de Faeröerse keuken en de verhalen die ik via mijn gerechten kan vertellen.”

Paz opent in de veghædd (begane grond) van Hotel 62Nord in Tórshavn en biedt naar verwachting een intieme en verfijnde gastronomische ervaring. Hoewel er nog weinig bekend is over het menu, is de verwachting dat Ziska blijft werken met lokale ingrediënten, fermentatietechnieken en innovatieve presentaties die hem internationaal op de kaart hebben gezet.

Wie benieuwd is naar de ontwikkelingen rond Paz kan het restaurant volgen via pazrestaurant.fo en de officiële Instagram-pagina.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *