Sagardi viert jubileum met Baskisch Txokos-menu in Amsterdam

Sagardi Plancha

Restaurant Sagardi in Amsterdam viert zijn vijfjarig jubileum met een menu dat teruggrijpt op de Baskische txoko. Dat zijn besloten kookclubs waar vriendschap en traditie samenkomen. Oprichters, broers en chefs Iñaki en Mikel López de Viñaspre brengen speciaal voor het jubileum kenmerkende gerechten uit hun culinaire erfgoed naar tafel. Tot 19 oktober is er daarom een speciaal menu waarin de grill, vis en authentieke sauzen de hoofdrol spelen.

De Baskische eetcultuur is de ruggengraat van het restaurant aan de Spuistraat. In de keuken staat de grote grill symbool voor vakmanschap en eigen identiteit. Dit komt ook helemaal tot uiting in het jubileummenu. Het vakmanschaap van de kookclubs, waar generaties samenkomen en culinaire kennis wordt doorgegeven, staat centraal.

Exclusief menu met Baskische klassiekers

Het jubileummenu bestaat uit vijf gangen die de ziel van Baskenland weerspiegelen. Van ansjovisfilets uit Getaria en babyinktvis in eigen inkt tot kabeljauw in een rijke Biskaje-saus met 25 ingrediënten. Het hoogtepunt is de txuleton van gerijpt rundvlees, geserveerd met handgeschilde Piquillo-pepers. Afsluiten gebeurt traditioneel met een Baskische taart. Het menu wordt tot en met zondag 19 oktober geserveerd en kost 120 euro per persoon.

Chefs met een missie

Sinds de oprichting van het eerste restaurant in Barcelona in 1994 zetten Iñaki en Mikel López de Viñaspre zich in voor het bewaren van de Baskische keuken. Ze werken uitsluitend met producten die de traditie en het terroir weerspiegelen, zoals rundvlees van koeien van minstens zes jaar oud. Het vlees wordt zorgvuldig gerijpt en op open vuur bereid. Deze filosofie heeft Sagardi in drie decennia tot een culinair referentiepunt gemaakt, met vestigingen in verschillende steden, waaronder Amsterdam.

  • Sagardi 5 jaar menu
  • Sagardi 5 jaar menu
Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *