
Steeds meer restaurants in Nederland omarmen het principe van Dutch Cuisine. Daarom is het ook mooi dat sinds vorig jaar in de Michelingids aandacht wordt besteed aan de Groene Sterren. Een van de restaurants die dit jaar een Groene Michelinster wist te bemachtigen is restaurant de Dyck in Woubrugge.
Groene Michelinster voor De Dyck
Dichter bij de bron op het gebied van hyperlokaal en van farm-to-table kun je niet zitten. Restaurant De Dyck is namelijk gevestigd in het voormalig akkerbouwbedrijf van oprichter en eigenaar Reinier Kempenaar. Zo is het voor het restaurant mogelijk om bijna 95% zelfvoorzienend te zijn. Als gevolg hiervan is het restaurant aangesloten bij Slow Food Nederland en Dutch Cuisine.
Rechtstreeks van het land
Hoewel de eigenaar enorm gehecht was aan zijn geboortegrond, was hij er ook van overtuigd dat het boeren zoals zijn ouders en grootouders deden niet meer toekomstbestendig was. Daarom gooide Kempenaar in 2012 het roer om. Hij ging zonder tussenkomst van producenten en grootgrutters zijn verse waren rechtstreeks van het land naar de klant te brengen en gasten daar laten proeven wat van de boerderij naar het bord daadwerkelijk betekent.
Bijzondere filosofie
Daarvan leerde hij heel veel en met al zijn kennis besloot hij in 2020 dat zijn nieuwe missie was om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Hij werd bijgestaan in deze missie door chef Martijn Koeleman en fermentatie-expert Ruben Oosterhof. Het drietal scherpten de gezamenlijke filosofie voor restaurant de Dyck aan. Zo is sindsdien de kookstijl van klassiek naar meer experimenteel verschoven.
Groot perceel
De akkers, de in 2015 aangelegde moestuin – die inmiddels 5.000m2 groot is – en de boomgaard vormen letterlijk de voedingsbodem voor het vegetarisch Moestuinmenu van het restaurant. Dit menu wisselt natuurlijk met regelmaat, aangezien het afhankelijk is van de oogst en fermentatievoorraad.
Hollands landschap
Het restaurant is geïntegreerd in de voormalige boerderij en met grote glazen wanden afgescheiden van de authentieke boerenschuur uit 1930. Aan de andere kant van het restaurant heb je het zicht waar verschillende generaties van Kempenaar zijn familie mee opgroeiden: het groen van de polder, de dijk en de Hollandse luchten.
(afbeeldingen bij dit artikel © restaurant De Dyck)
- EARTH Water en KLABU werken samen: ADE, donatie, limited edition - 28 oktober 2025
- Rooftopbar CIMA brengt Mexicaanse flair naar Amsterdam - 28 oktober 2025
- Van Helmond naar Eindhoven: chef Jermain de Rozario start opnieuw - 28 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.