
De internationale culinaire wereld kwam deze week bijeen in Milaan voor de uitreiking van The Best Pizza Awards 2025. De derde editie van dit prestigieuze evenement bracht meer dan 500 gasten samen: gerenommeerde pizzaiolo’s, journalisten en smaakmakers. Grote winnaar was Francesco Martucci uit Caserta, maar opvallend was ook de eervolle notering voor de in Amsterdam werkende chef Vincenzo Onnembo.
Hij is namelijk de oprichter van nNea Pizza in Amsterdam-West en eindigde op plek 28 op de lijst van de honderd beste pizzaiolo’s ter wereld. Het is zijn derde opeenvolgende notering en daarmee bevestigt hij zijn plek in de internationale top van pizzamakers. Zijn stijl is een moderne interpretatie van de Napolitaanse traditie en valt wereldwijd op door verfijning, techniek en creativiteit.
Moderne Napolitaan in Amsterdam
Onnembo groeide op in Napels en werkte aanvankelijk in de creatieve industrie. In 2019 opende hij samen met zijn partner nNea Pizza, een zaak die Napolitaanse pizza heruitvindt met een eigentijdse benadering. De naam verwijst naar ‘new Neapolis’, een knipoog naar zijn roots én zijn vernieuwingsdrang. Zijn deeg is luchtig en gefermenteerd, de toppings zijn gelaagd en seizoensgebonden.
Binnen korte tijd groeide nNea uit tot een vaste waarde binnen de Amsterdamse pizzascene, met een trouwe schare liefhebbers en een opvallende internationale reputatie. Zijn stijl trekt ook elders de aandacht: vorig jaar stond Onnembo op plek 26 van dezelfde lijst, in 2023 op nummer 53.
Italië aan de top, Nederland in opkomst
De top drie van dit jaar werd volledig bezet door Italiaanse grootheden. Francesco Martucci (I Masanielli, Caserta) werd uitgeroepen tot beste pizzaiolo ter wereld, gevolgd door Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo) en Gabriele Bonci (Pizzarium, Rome). Daarnaast werden er ook speciale awards uitgereikt, onder meer voor de beste gefrituurde pizza, pizza Margherita en street pizza.
Voor Nederland is de notering van Onnembo zeer waardevol. Ook Antonio Cavoto van MangiaPizza, eveneens in Amsterdam, werd opgenomen in de lijst (#43). Daarmee laat Nederland zien ook op pizzagebied internationaal aan de weg te timmeren.
De toekomst van pizza
The Best Pizza Awards wordt georganiseerd door het team achter The Best Chef en geldt als toonaangevend binnen het vakgebied. Een panel van 512 experts uit zestig landen beoordeelt kandidaten op kwaliteit, originaliteit en vakmanschap. De jury bestaat grotendeels uit collega’s en professionals uit de gastronomie, zonder inmenging van sponsors.
De ceremonie vond plaats in Spazio Antologico in Milaan en ging gepaard met masterclasses, Pizza Talks en diners van internationale pizzaiolo’s. Volgens de organisatie symboliseert het evenement een nieuwe fase in de wereldwijde waardering voor pizza als culinaire kunstvorm: “Tijdloos en traditioneel, maar altijd in beweging.”
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025