De winnaars van de Gault&Millau Awards 2024

In Tivoli Vredenburg in Utrecht kwam vandaag de top van de Nederlandse gastronomische wereld samen tijdens de uitreiking van de Gault&Millau Awards 2023 en het lanceren van de gids voor 2024. Tijdens de ceremonie was er tijd om terug te blikken op een moeilijk jaar voor de horeca, maar vooral ook om al het moois dat er in Nederland om culinair gebied gebeurt te vieren.

Op Tasty Trails heb je al eens over The World’s 50 Best, de Michelingids en ook Gault&Millau gelezen. Wereldwijd is de rode gids van Michelin misschien de meest bekende. The World’s 50 Best is de ‘new kid on the block’. En de gele Gault&Millau gids is ooit ontstaan uit het tijdschrift dat de Franse journalisten Henri Gault en Christian Millau waren begonnen.

Koksmutsen

Het grote verschil tussen de rode en gele gids is de manier van beoordelen van restaurants. Waar de rode het doet met sterren, doet de gele het met koksmutsen. Daarvoor wordt een schaal van 20 gebruikt waarbij de inspecteurs van Gault&Millau de cuissons (garing van vlees / vis), de smaak, presentatie, het ontvangst, adviezen voor wijn, de openingsdagen en of de chef wel of niet aanwezig is in de keuken mee in hun beoordeling. Waar de rode gids meer naar het groter geheel kijkt, duikt de gele juist meer in de details.

Puntenaantal gedefinieerd

  • 10, 11 en 12: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
  • 
13 en 14: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel

  • 15 en 16: Restaurant of brasserie die een bijzondere keuken brengt

  • 17 en 18: Zeer grote tafel, memorabele herinneringen
  • 19 en 20: De onbetwistbare top

Gault&Millau-gids 2024

In de gids van 2024 staan bijna 850 restaurants die allemaal een score op de schaal van 20 hebben gehad. Er zijn 72 restaurants met een score van 16 punten of hoger, daar zitten 11 stijgers bij die ieder 0,5 punt zijn gestegen. De hoogste stijger is dit jaar restaurant 212 in Amsterdam met een score van 18,5.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Inter Scaldes in Kruiningen met 16,5. Mooi om te zien dat De Rozario uit Helmond en Flavours uit Weert met één punt zijn gestegen en hoog in de lijst staan. De top drie bestaat uit: De Librije met 19,5 punt, Ciel Bleu in het Okura Hotel Amsterdam en Tribeca in Heeze met 19 punten.

Chef van het Jaar

Vandaar werden er allerlei awards uitgereikt in verschillende categorieën. chef Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen ging er met de award voor Chef van het Jaar vandoor. De Jonge Chef van het Jaar is Wouter Kik van restaurant Codium in Goes. New Chef on the Blok is Nino Willems van Salty Seafood Bar in Zwolle en de Sommelier van het Jaar is Job Seuren van Zoldering in Amsterdam.

Gault&Millau Awards 2023

  • Chef van het Jaar: Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen
  • Jonge chef van het Jaar: Wouter Kik van Codium in Goes
  • Gastheer van het Jaar: Marco Westra van restaurant Hemel & Aarde in Utrecht
  • Sommelier van het Jaar: Job Seuren van Zoldering in Amsterdam
  • Wijnkaart van het Jaar: Vineum in Rotterdam
  • Prijs-plezier van het Jaar: Café de Klepel, Amsterdam
  • Ambachtsman van het Jaar: Michiel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk
  • Bistronoom van het Jaar: Troef in Amsterdam
  • Ontdekking van het jaar: Holsterhof in Posterholt
  • Groenterestaurant van het Jaar: Flore in Amsterdam
  • Cocktailbar van het Jaar: The Rumah in Rotterdam
  • Dessert van het Jaar: Rodrigo Silva van Arca in Amsterdam
  • New Chef on the Block: Nino Willems van Salty Seafood Bar in Zwolle
  • Lifetime Achievement Award: Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu (Okura) in Amsterdam
  • Best Dutch Chef Abroad: Marco Prins bij The Chef’s Table at Brooklyn Fare

De hele lijst met restaurants in de nieuwe gids vind je op de website van Gault&Millau.

Wes van Geneijgen