
De nieuwe Michelingids Nederland 2025 brengt een mix van herkenning en vernieuwing. De inspecteurs spraken hun vertrouwen uit in chef Nelson Tanate: restaurant De Librije behoudt namelijk de drie Michelinsterren. Daarnaast krijgen twee chefs in het eerste jaar van hun nieuwe zaak twee sterren: GEM. by Soenil Bahadoer en Create by Guido Braeken.
Tijdens de jaarlijkse ceremonie in het MECC Maastricht was de spanning voelbaar in de zaal. Zoals gezegd blijft De Librije het enige Nederlandse restaurant met drie sterren. Een uitzonderlijke prestatie na een uiterst bewogen jaar. Het team van Nelson Tanate en Thérèse Boer zet de nalatenschap van Jonnie Boer met overtuiging voort.
Twee chefs met een duidelijke signatuur
Naast die continuïteit zijn er twee nieuwe zaken met twee sterren bij. Zowel Soenil Bahadoer als Guido Braeken kregen deze bekroning met hun onlangs geopende zaken. Bij GEM. by Soenil Bahadoer in Gemert brengt de chef zijn Surinaams-Hindoestaanse roots samen met Franse verfijning. De inspecteurs: “Soenil Bahaodoer laat toppoducten als Europese kreeft en groenten uit eigen moestuin schitteren in een exotische wervelwind van diepe smaken.”
Guido Braeken, eerder chef van Julemont, vond zijn plek bij Create in het Van Oys-hotel in Eijsden. Zijn keuken wordt door Michelin als volgt omschreven: “De keuken van Create is minutieus, steunend op producten van verbluffende kwaliteit, klassieke finesse en exotische schwung. De combinatie van precisie en flair maakt hem tot een van de opvallendste nieuwe namen in de Nederlandse top.”
Nederlandse gastronomie in volle beweging
In totaal telt Nederland nu twintig restaurants met twee Michelinsterren en 98 met één ster. “Van iconische zaken tot gedurfde nieuwkomers: Nederlandse chefs blijven indruk maken met hun creativiteit, technische beheersing en persoonlijke culinaire visie”, aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingids.
Nieuwe restaurants met één ster
Vijf restaurants werden vandaag voor het eerst bekroond met één Michelinster. In Amsterdam krijgen CUE en Choux erkenning voor hun eigentijdse, seizoensgedreven keukens. Richting Delft voegt Novaela zich bij de lijst, terwijl Calva in Nootdorp en Olde Marckt in Aalten hun eerdere Bib Gourmand-status inruilen voor een ster. Het toont de breedte van een generatie die klassiek vakmanschap koppelt aan eigenzinnige signatuur.
Ook de Groene Michelinster telt twee nieuwe namen. Konijnenvoer in Arnhem, onder leiding van Demian Parasmo, omarmt de plantaardige keuken met creativiteit en visie. In Rotterdam vertelt Michael van der Kroft bij Tres een circulair verhaal waarin Nederlandse producten en duurzaamheid de hoofdrol spelen. Daarmee groeit het aantal restaurants met een Groene Ster naar 23 adressen die duurzame gastronomie actief vormgeven.
Verdeling Michelingids 2025 Nederland
In de Michelingids zijn 501 restaurants opgenomen. Daarvan is de verdeling qua bijzondere vermeldingen als volgt:
- 1 restaurant met drie Michelinsterren;
- 20 restaurants met twee Michelinsterren (2 nieuwe);
- 98 restaurants met een Michelinster (5 nieuwe);
- 78 Bib Gourmand restaurants (9 nieuwe);
- 23 inspirerende restaurants in de kijker gezet door de Groene Michelinster (2 nieuwe).
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025