Best of TOZI is een avond Italiaans tafelen zonder haast

Chef Gaetano Verde, restaurant Tozi

In het souterrain van het Park Centraal Hotel in Amsterdam serveert restaurant TOZI een klassiek Italiaans menu in een ontspannen setting. Met een nieuwe chef, het vertrouwde ‘shared dining’-concept en een zorgvuldig samengesteld menu toont TOZI waar de kracht van eenvoud ligt. Geen overdaad, geen haast: hier wordt in rust gekookt, geschonken en getafeld.

Een oude gele Fiat 500 in de tuin, een Vespa bij binnenkomst. Het geluid is gedempt, de tafels zijn ruim geplaatst. Als je bij het restaurant binnenloopt, waan jij je al snel in Italië. Er hangt een gemoedelijke sfeer en de opzet is nog best ruim te noemen. Je zit er altijd heerlijk gesitueerd waardoor je altijd goed oog hebt voor je gezelschap. Ook al zit het restaurant helemaal vol.

Een avondje TOZI

Het restaurant heeft een à-la-cartemenu en verschillende vaste menu’s. De bediening houdt overzicht en werkt met zichtbaar gemak. Wij kozen deze avond voor het ‘The Best of TOZI’-menu. De avond begint met warme focaccia en krokante courgettefriet: dun gesneden, goudbruin en luchtig. Met daarbij een tartaar van tonijn, aangemaakt met Amalfi-citroen en zwarte olijf. De burrata is romig en wordt gecombineerd met gemarineerde courgette en een munt-basilicumdressing. Een glas Gaviuit Piemonte begeleidt de gang subtiel en fris.

  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi
  • TOZI - Best of Tozi

Een menu in vier rondes

Het Best of TOZI-menu bestaat uit vier rondes. Elke gang bevat meerdere kleine gerechten die in delen worden geserveerd. De tweede ronde begint met ravioli gevuld met buffalo-ricotta en zwarte truffel. De pasta is delicaat, de vulling vol en zacht. Een Langhe Chardonnay met lichte houttonen sluit goed aan. De aubergine parmigiana is rijk van smaak, met zachte lagen tomaat en kaas die langzaam in elkaar smelten.

Daarna volgt kabeljauw met tomaat en kappertjes. De vis is stevig en sappig, de smaken blijven licht. Een glas Chianti Classico Riserva ondersteunt het gerecht met zachte tannines en een warme afdronk. Het tempo aan tafel blijft rustig, zonder pauzes die te lang worden.

Aandacht voor wijn en bediening

De wijnen zijn per gang gekozen en blijven binnen een helder profiel. Geen uitgesproken flessen, maar zorgvuldig afgestemd op de gerechten. De sommelier stemt af op het tempo van de tafel, met een korte toelichting en ruimte voor vragen. Het samenspel tussen keuken en bediening voelt soepel en gecoördineerd. Er is ruimte om te praten, te proeven en de avond in eigen ritme te beleven.

Afsluiting met Italiaanse klassiekers

Het dessert bestaat uit twee onderdelen. De TOZI-tiramisú is luchtig en zacht, met een lichte koffietoon en romige balans. Daarna volgt een chocolate caprese, compact van structuur en geserveerd met hazelnootijs. De passito uit Veneto die erbij wordt geschonken is aromatisch en rond, zonder te zoet te worden.

Het Best of TOZI-menu is beschikbaar voor tafelgezelschappen vanaf twee personen. De bijpassende wijnen kunnen per gang of als arrangement worden besteld.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *