Nieuwe eetbeleving bij Ron Gastrobar: geen kaart, wel bites

Ron Blaauw

Geen menukaart, geen vaste gangen, geen traditionele service. Bij Ron Gastrobar in Amsterdam-Zuid laat Ron Blaauw gasten vanaf 29 mei zélf kiezen uit gerechtjes die aan tafel voorbijkomen. De chefs lopen rond met dampende plateaus, de sfeer is losjes en alles draait om proeven. Een nieuwe, interactieve manier van dineren.

Op Hemelvaartsdag trapt Ron Gastrobar af met het vernieuwde concept. De vaste kaart verdwijnt, en maakt plaats voor een dynamisch systeem van spontane gerechtjes. Het team loopt door het restaurant met verschillende bites. Jij beslist aan tafel wat je wil proberen. Of juist niet. “Uit eten moet leuk blijven”, laat Ron Blaauw aan Misset Horeca weten. “Lekker eten, goeie wijn, en vooral geen stijf gedoe.”

Internationaal geïnspireerd, lokaal geserveerd

Het idee komt niet uit de lucht vallen. Tijdens zijn reizen raakte Blaauw geïnspireerd door plekken als State Bird Provisions in San Francisco en markthallen in Azië. “Het verbaast me dat dit nog niet eerder in Nederland is gedaan”, vertelt hij. Zijn vertaling ervan is duidelijk: kleine gerechten van € 7,50 tot € 15, die live worden gepresenteerd. Denk aan dimsum met merg, risotto met morilles of een madeleine gevuld met ganzenlevermousse.

Alles draait om smaak, ritme en verrassing

Van snack tot showstuk: de gerechtjes komen in alle vormen. Soms simpel, soms uitgesproken. Er komt een plateau langs met ceviche, dan weer een hele vis waar op dat moment stukken van worden gesneden. Alles is compact, krachtig en bedoeld om te delen of door te geven. “Je moet een beetje lef hebben”, zegt Blaauw. “Niet alleen in de keuken, ook aan tafel.”

Minder personeel, meer interactie

De chefs nemen het voortouw op de vloer. Dat heeft ook een praktisch voordeel: minder druk op de bediening, meer directe connectie met de keuken. De wijnkaart maakt plaats voor een wijnstation met geopende flessen, waar gasten zelf kunnen proeven en kiezen. Het idee is helder: dineren mag weer los, levendig en verrassend zijn.

Van koploper tot kameleon

Ron Gastrobar bestaat inmiddels twaalf jaar en is uitgegroeid tot een blauwdruk voor veel andere gastrobars. Tijd voor iets nieuws, vindt Blaauw. “We zijn vaak gekopieerd, dat zien we als een compliment. Maar het is tijd om opnieuw te verrassen.” In september sluit de zaak tijdelijk voor verbouwing. Eind die maand opent de vernieuwde Gastrobar officieel. Tot die tijd zijn er try-outs met collega’s en vaste gasten.

[Afbeeldingen bij dit artikel © Ron Blaauw Groep]

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *