Deze 10 legendarische bars bepaalden hoe we nu cocktails drinken

Cocktailbar dame

Het begon in Nederland allemaal met de Gin-Tonic, en inmiddels zijn cocktails inmiddels niet meer weg te denken. Hoe is de wereldwijde mixologiehype eigenlijk ontstaan? Het antwoord ligt bij een handvol bars. Deze cocktailbars creëerden klassiekers, zetten steden op de kaart en vormden generaties bartenders. Van New Orleans tot Milaan: dit zijn tien plekken waar cocktailgeschiedenis geschreven werd.

Death & Co (New York, VS)

Deze bar in East Village opende zijn deuren op oudejaarsavond 2006 en zette de toon voor de moderne craft cocktailbeweging. Met iconische creaties als de Oaxaca Old Fashioned en Naked and Famous groeide Death & Co uit tot een broedplaats voor mixologietalent. Dankzij de creatieve vrijheid kregen bartenders hier de kans om vernieuwende drankjes te ontwikkelen. Dat deden ze veel met tequila en mezcal, waardoor deze bar vele ogen opende.

El Floridita (Havana, Cuba)

In deze Cubaanse klassieker, geopend in 1817, dronk Hemingway zijn geliefde daiquiri’s. Bartender Costantino Ribalaigua Vert perfectioneerde hier de frozen daiquiri en leidde een generatie ‘cantineros’ op. El Floridita wordt nog steeds gezien als ‘de bakermat van de daiquiri’ en is een levend monument van de rumcultuur.

American Bar at the Savoy (Londen, Engeland)

Het oudste cocktailwalhalla van Londen (geopend in 1893) is verantwoordelijk voor het iconische Savoy Cocktail Book, samengesteld door Harry Craddock. Dat boek, met meer dan 750 recepten, blijft een bijbel voor bartenders. Klassiekers als de Corpse Reviver No. 2 vonden hier hun oorsprong.

Milk & Honey (New York, VS)

Toen deze speakeasy in 1999 opende in de Lower East Side, werd het meteen een incubator voor cocktailtalent. Drankjes als de Penicillin, Gold Rush en Paper Plane zagen hier het levenslicht. Hoewel de bar in 2020 sloot, leeft zijn invloed voort via talloze afsplitsingen wereldwijd. Maar ook in de populariteit van het speakeasy-concept zelf.

Harry’s New York Bar (Parijs, Frankrijk)

Niet veel bars kunnen claimen dat ze vier wereldberoemde cocktails hebben uitgevonden, maar Harry’s kan dat wel. De Bloody Mary, French 75, Sidecar én Blue Lagoon werden hier bedacht. Sinds 1923 staat de bar onder leiding van de familie MacElhone. Het is nog steeds een vaste waarde voor Parijse locals én cocktailliefhebbers.

Sazerac Bar (New Orleans, VS)

In het Roosevelt Hotel vind je deze glamoureuze Art-deco-bar, ooit een speakeasy. De Sazerac, het drankje dat New Orleans op de cocktailkaart zette, werd hier groot. De bar zette de standaard voor luxe hotelbars en maakte van New Orleans een hoofdstad van cocktailcultuur.

Bar Hemingway (Parijs, Frankrijk)

Deze chique bar in het Ritz Paris hotel dankt zijn naam aan Ernest Hemingway, een vaste gast. Ook Gertrude Stein, Cole Porter en de Fitzgeralds kwamen hier voor hun dry martini. Onder leiding van bartender Colin Field werden iconen als de Serendipity en de Clean Dirty Martini bedacht. Sinds 2023 leidt Anne-Sophie Prestail de bar met frisse visie en respect voor traditie.

Don the Beachcomber (Los Angeles, VS)

De Amerikaanse tiki-hype begon in 1937 bij Don the Beachcomber. In een interieur vol bamboe, scheepsnetten en tropische flair werden rumcocktails als de Mai Tai, Zombie en Navy Grog geboren. Hoewel het idee van een tikibar inmiddels met andere ogen bekeken wordt, blijft Don the Beachcomber een onmiskenbare katalysator voor de tikicocktails.

Bar Basso (Milaan, Italië)

Milaan zou niet hetzelfde zijn zonder Bar Basso. Hier ontstond in 1967 per ongeluk de Negroni Sbagliato, een versie van de klassieker met prosecco in plaats van gin. Bar Basso gaf ook vorm aan de aperitiefcultuur: lichte, bittere cocktails geserveerd met zoute snacks. Tot op vandaag is dit dé plek voor ontwerpers, kunstenaars en mode-insiders.

Long Bar – Singapore

In het koloniale Raffles Hotel werd rond 1915 de Singapore Sling geboren. Deze tropische klassieker van gin, cherry brandy en Bénédictine zette Singapore op de kaart als cocktailstad. Long Bar is inmiddels meer erfgoed dan innovatief, maar vormde wel de basis voor Singapore’s huidige bloeiende barscene.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *