
Op de eerste zaterdag van februari vieren ze overal ter wereld Pisco Sour Day. Deze Peruaanse cocktail maken ze met een van de nationale dranken van Peru: Pisco. Onlangs schreef ik al een artikel over de opkomst van Sours in ons land. De nieuwsgierigheid naar deze cocktail is een van de redenen dat sours steeds meer een ding worden in ons land.
Pisco Sour Day
Om het verhaal even compleet te maken: Pisco maken ze in Chili en Peru. De oorsprong gaat honderden jaren terug. In de Valle de Pisco in Peru wordt voor het eerst een drank gestookt van een druivenprutje, de eerste Pisco. Zo is het in Chili en Peru een veel gedronken drank geworden. Met de opkomst van de Latijns-Amerikaanse keuken over de hele wereld is de drank ook steeds bekender geworden.
Feiten over Pisco
Om Pisco te mogen heten moet hij gemaakt worden in de regio’s Lima, Ica, Arequipa, Moquegua of een paar gebieden Tacna in Peru. Hij wordt gedistilleerd uit gefermenteerd druivensap (of most). Voor de fermentatie worden geen gisten toegevoegd, waardoor alleen natuurlijke gisten uit de druiven zelf een rol spelen. Zo komt het alcoholpercentage ergens tussen de 38 en 43% uit.
Pisco Sour
Het verhaal van de Pisco Sour als cocktail begint in de jaren 20 van de vorige eeuw. Althans, dan is het Victor Morris die in Lima zijn cocktailbar opent en daar de Pisco Sour maakt en op de kaart zet. En eigenlijk wat met heel veel cocktails is: er zijn óf meerdere ‘bedenkers’ of de bedenker is niet te achterhalen. Eigenlijk gaat dat ook op voor de deze cocktail op, want de eerste vermelding van de cocktail gaat zelfs eerder terug.
Waar wel iedereen het over een is: hoe hij gemaakt wordt. Want dat is met de volgende ingrediënten: Pisco, limoensap, eiwit en een paar druppels Angostura Bitters. In Peru wordt hij vaak als aperitief gedronken, maar stiekem is een Pisco Sour op veel momenten een goede keuze.
Zo maak je hem:
Ingrediënten:
- 60 ml Pisco
- 30 ml limoensap
- 30 ml suikersiroop
- 1 eiwit
- IJs
- Paar druppels Angostura Bitters
Bereidingswijze:
- Doe de Pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit in een shaker die gevuld is met ijs:
- Shake het geheel 10 seconden lang door (of dat je condens op de shaker ziet komen);
- Schenk het in een gekoeld coupe- of juist een whiskyglas en maak het geheel af met een paar druppels van de Angostura bitters.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025