
De Calimocho of Kalimotxo cocktail gaat je favoriet van de zomer worden. Naast dat dit jaar de comeback van sangria wordt op de terrassen in Nederland. Klopt dit jaar een nieuwe Spaanse favoriet op de deur: de Calimocho (Kalimotxo). Die is meer dan 100 jaar geleden ooit geboren Kalimotxo, is een ideaal zomerdrankje en is niets meer dan een mix van gelijke delen rode wijn en cola.
Zolang je de naam in het Spaans uitspreekt, kom je niet in de problemen. Moet je het opschrijven, dan wel. Want het drankje heeft twee verschillende namen. Dat heeft alles met de ontstaansgeschiedenis te maken. Hij is namelijk ontstaan in Algorta, een kuststad in Baskenland. Tijdens een festival in 1920 kwamen ze er daar achter dat verschillende flessen rode wijn niet meer goed waren. Om er toch nog iets drinkbaars van te maken werd er cola aan toegevoegd. Dat bleek een ongekend succes en zo werd Kalimotxo geboren.
Herontdekking
In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het drankje herontdekt, ook weer tijdens een festival waar de wijnen niet zo best waren. Dat was de katalysator voor het drankje en het werd een fenomeen in de rest van Spanje waar het Calimocho wordt genoemd. Om het nog spannender te maken: er zijn ook versies met sprite of sinas gemixt met wijn.
Pinxto’s
Het drankje is daarnaast ook een ideale compagnon tijdens zonnige dagen om erbij te genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft. Denk aan olijven, kaas, droge worsten, hammen en eigenlijk al het andere moois dat het land te bieden heeft op het gebied van pinxto’s. Alvast een tip: het maakt niet per se uit welke rode wijn je gebruikt, zolang je maar niet je duurste pakt. Qua cola’s zou ik lekker experimenteren, er is inmiddels veel op de markt.
Calimocho of Kalimotxo cocktail:
Nodig:
- 60ml rode wijn
- 60ml cola
- sinaasappelbitters (paar scheutjes)
- een limoen- of sinaasappelschijfje
- veel ijs
Maken:
Vul een longdrink of een groot wijnglas met ijs. Schenk hier de gelijke delen cola en rode wijn bij. Doe er een paar scheutjes sinaasappelbitters bij en roer het geheel met een barlepel even goed door. Dit koelt het geheel en zorgt voor een goed samenspel. Garneer met en schijfje sinaasappel of limoen.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025