Vijf redenen waarom je een keer naar het Oktoberfest moet

Het is het grootste volksfeest ter wereld en vindt ieder jaar plaats in München: het Oktoberfest. In 2023 vindt het voor de 188ste keer plaats en duurt het festival 18 dagen. Waar heel veel mensen vooral denken dat het een bierfestival is er veel meer te doen. Zeker als je van lekker eten houdt. Daarom 5 redenen om een keer naar Oktoberfest te gaan.

De eerste associatie met Oktoberfest is dat het een bierfestival is. Maar het terrein Theresienwiese, of zoals de locals het noemen Wiesn, is 34,5 hectare groot. Daar vind je de vertrouwde biertenten, allerlei eettenten, inmiddels ook wijntenten, verschillend entertainment en ook nog eens allerlei kermisattractie.

1. Bieren uit München

Bier en het Oktoberfest zijn synoniem. Iedereen ziet de beelden van mensen aan lange tafels die literpullen bier in hun handen hebben voor zich. Wist je dat er op het festival alleen maar zes bieren uit München geschonken mogen worden? Namelijk: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten en Hofbräu. Een liter bier kost dit jaar tussen de €12.60 en €14.90. Dit prijsverschil heeft met de biertent, het biermerk en de biersoort te maken.

2. Verschillende biersoorten

Deze zes brouwerijen mogen alleen maar bieren serveren die bestaan uit drie ingrediënten: water, gerst en hop. Dat heeft door de jaren heen: Oktoberfest, Festbier en Märzen op tafel gebracht. Hoewel vroeger de bieren eigenlijk allemaal Märzen waren, een meer amberbier, zijn de Festbieren nu de standaard.

Een iets toegankelijker bier, met wel een hoger alcoholpercentage. Je vindt in de tenten gelukkig ook Lagers, Weizen en Bockbier. Let wel: bockbier in Duitsland is echt iets heel anders dan ‘onze’ bockjes.

https://youtu.be/AxJ1pUERgaE?si=0-kMC-Xw70-a0Cew

3. Koude en warme gerechten

Vroeger bestond het culinaire aanbod vooral uit koude gerechten in de vorm van broodvarianten en kaas. In iedere tent zijn zogenaamde ‘Brotzeitbrettl’ te bestellen, dat zijn planken met een mix van allerlei koude gerechten, zoals: Duitse worst, augurken, pretzels, vlees- of aardappelsalade, kazen en zult.

Als je iets warms wil in een tent of biergarten, dan altijd gaan voor vlees dat in zijn geheel is gegrild. Er worden allerlei fantastische vlees in zijn geheel aan het spit gedaan: kip, kalf, os, gans en varken. Het meest populaire gerecht is de gegrilde kip. Maar ossen- of kalfsschenkels zijn natuurlijk niet iets dat je dagelijks eet.

Dan mag je heus nog wel ergens een varkensworst met zuurkool op de kop tikken. Of een schnitzel of een goede stoof. Desserts worden hier gezien als hoofdgerechten, dus dat is goed nieuws voor de zoetekauw.

4. Markten en kraampjes

Op de Wiesn vind je naast de biertenten en biergartens heel veel vertier en dingen om te doen. Over het hele terrein staan ook allemaal kraampjes om te shoppen, maar ook om lokale lekkernijen te proeven. Bij de Brotzeitstandl kun je onder meer terecht voor kaas, worst, schnitzels en vis op een stokje. Gratis tip: bij de biertuinen mag jij je eigen eten meenemen.

5. Wijntent en plantaardig

Op het Oktoberfest hoef je niet alleen bier te drinken, er is namelijk gewoon een tent waar je wijn kan drinken zoals de rest bier doet. Daarbij komt dat er dit jaar in iedere tent ook meer vegetarisch en plantaardig eten te vinden is. Natuurlijk is het makkelijk om van spaetzle en dumplings iets lekker vegetarisch te maken, maar ook op het gebied van plantaardig zijn er flinke stappen gezet. Misschien niet ideaal om voor vegans aan de bietencarpaccio te gaan naast een varken aan het spit. Toch moet het gezegd dat het Oktoberfest met de tijd meegaat.

Wes van Geneijgen