
De chefs van acht restaurants in Noordwijk brengen sinds vorig jaar de 17e-eeuwse culinaire traditie ‘De Tuin van Holland’ tot leven in het concept ‘Proeftuin Noordwijk’. Dat draait om gezond, divers eten met seizoens- en streekgebonden producten. De chefs brengen dit nu naar iedereen thuis met het kookboek De Noordwijkse Keuken.
Het waren Nederlandse wetenschappers en artsen die in de 17e eeuw duidelijk kregen hoe belangrijk gezond eten is. De regio’s Leiden en Noordwijk omarmden dit destijds als eerste als ‘De Tuin van Holland’. Internationaal gezien was dit voor het eerst dat een specifieke keuken zich vol inzette op gezondheid met de focus op het eten van meer groenten, fruit en in het seizoen.
Nieuw leven
In 2023 omarmden tien chefs van acht restaurants in Noordwijk dit concept als ‘Proeftuin Noordwijk’. Als aanvulling op de eigen menukaart serveert ieder restaurant sindsdien eigentijdse, unieke gerechten die wisselen per seizoen, waarin zij hun eigen moderne twist geven aan ‘De Tuin van Holland’.
Kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’
Om er nog meer animo voor te krijgen hebben ze dit jaar de krachten gebundeld om een kookboek te ontwikkelen. Wendy Verkleij, burgemeester van Noordwijk, over het initiatief: “In Noordwijk gaan gezondheid en genieten hand in hand. Sinds 2020 mogen we onze gemeente zelfs officieel ‘heilzame badplaats’ noemen.
Chefs en restaurants
Het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ bevat 18 recepten die zijn ontwikkeld door chef Marcel van Lier van het met Michelinster bekroonde Restaurant Latour, Mitchell Hendriks van Breakers Beach Club (Huis ter Duin), Remco Wubbe van Nomade Beach House, Erik Went en Tim van Mechelen van Beachclub O., Stefhan Raggers van Villa de Duinen, Denny van Veen en Mischa van Zee van Restaurant Vloed (Van der Valk), Frank Brasker van De Baak Seaside en Alex Hoveling van Zorghotel de Kim.
Het kookboek is te koop bij de VVV Noordwijk en Noordwijkerhout en online verkrijgbaar via www.noordwijk.info/kookboek voor €9,95.
[Foto’s bij dit artikel ©Miranda Baak Fotografie]
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025