
In het lijstje met mooiste steden van Nederland, scoort Leeuwarden altijd heel hoog. Alleen is het voor veel Nederlanders nét een beetje uit de richting. Eigenlijk hetzelfde wat geldt voor een stad als Maastricht. Onlangs heb ik een weekendje Leeuwarden gedaan. Daar verbleef ik in het Notiz Hotel en dineerde ik bij restaurant Wannee.
Notiz Hotel en restaurant Wannee
Het weekend in het hoge noorden bestond uit een paar dagen in Leeuwarden vertoeven en tussendoor een dagje Harlingen ontdekken. De plek waar ik te gast ben is het Notiz Hotel Leeuwarden, net een beetje buiten het centrum, maar ideaal te bereiken met de auto en natuurlijk het openbaar vervoer. Er is een vaste buslijn die een paar keer per uur gaat. Als je die pakt, ben je binnen tien minuten bij het hotel.
Hotelschool
Ik probeer altijd goed op te letten op details als ik ergens voor de eerste keer binnenloop, dat zegt vaak veel over een plek. Wat mij bij het Notiz Hotel gelijk opviel: alles klopt. Eigenlijk niet gek, want het hotel (en ook het restaurant) worden gerund door studenten van Hotel Management School NHL Stenden.
Studenten NHL Stenden
Het hotel en restaurant grenzen aan de hoge hotelschool en dat is eigenlijk de enige manier dat je merkt (of weet van hebt) dat je met studenten te maken hebt. Als je niet beter weet dan heb je gewoon met goed opgeleide hospitality professionals te maken in een modern hotel. Dat is op zich al een hele prestatie, maar als je daarna bedenkt dat het allemaal nog studenten zijn is het helemaal puik werk.
Ruime kamers
Een van de eerste dingen die me opvielen bij het binnenlopen van mijn kamer: énorm logische indeling, moderne inrichting en snufjes (de onderkant van het bed licht op als je in de buurt komt, dat wil ik thuis ook) en daarbij al het comfort en iets enorm rustgevend. Verder zijn alle voorzieningen die je maar kan wensen aanwezig: je kan koffie zetten of thee maken, té goede Aupingbedden en je stuurt de kamer aan via een tablet.
Restaurant Wannee
Inmiddels ben ik al op meerdere plekken geweest waar de chefs van dienst het manifest van Dutch Cuisine omarmen. Daarin spelen de mooiste ingrediënten van Nederlandse bodem en de rijke kooktradities die we in de Nieuwe Nederlandse Keuken kennen de hoofdrol. Eerlijke, smakelijke en lokale gerechten, zonder kunstmatige toevoegingen, waarbij er een hoofdrol is weggelegd voor bijzondere groentes en bereidingen.
De naam van het restaurant klinkt misschien een beetje vaag, maar het verhaal erachter is heel tof. Het restaurant is namelijk vernoemd naar Cornelia Johanna Wannée, degene die één van de eerste Nederlandse kookboeken heeft geschreven. Een eeuw later probeert het restaurant haar naam en levenswerk in ere te houden.
Culinair genieten
Bij restaurant Wannee kun je terecht voor lunch en diner en beiden bestaan uit verschillende gangen (3/4/6 en 4/6) daarbij worden passende wijnen geserveerd als wijnarrangement. Wij gingen voor het zesgangenmenu en hebben zo veel toffe gerechten gehad. Persoonlijke favorieten: een gerecht met boerenkool in de hoofdrol en het gerecht met de schorseneren.
Tijdens het diner werden we op een gegeven moment uitgenodigd om de volgende gang aan de chef’s table te nuttigen. Dat blijft een topervaring. Zeker nu je te maken hebt met een groep leergierige studenten. Zoals al gezegd: je merkt aan de bediening en de gerechten to-taal niet dat je met studenten te maken hebt. Als je in het hotel overnacht is het ook zeker aan te raden om ’s ochtends het ontbijt in het restaurant te nuttigen. Dat is echt helemaal top!
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.