
Het Disgusting Food Museum in Malmö (Zweden) moet wel het meest uitdagende museum ter wereld zijn. Als je binnenloopt krijg je gelijk drie dingen: een bingokaart, een braakzak en een uitdaging. Daarmee worden bezoekers gelijk aangezet tot nadenken over alles wat iemand walgelijk kan vinden en vooral waarom. Je vindt er 80 bizarre gerechten (lokale delicatessen) van over de hele wereld.
Er is een kans dat je na het betalen van je ticket gelijk bij het binnenlopen van de expositie al gelijk naar je braakzak grijpt. Je wordt als bezoeker namelijk meteen op de proef (!) gesteld. De geur van gefermenteerde vis en rijpende kazen hangt in de lucht. Een bord met een ‘vomit counter’ laat zien hoeveel dagen het geleden is dat een bezoeker letterlijk over zijn nek ging. De tentoonstelling zelf lijkt op een wetenschappelijk lab: fel verlichte vitrines tonen eten dat zowel fascineert als afschrikt.
Wat is voor iemand goor?
Wat de een met smaak eet, doet de ander kokhalzen. Het museum toont dit op sublieme wijze met allerlei gerechten die lokale delicatessen zijn, maar door iemand die er onbekend mee is zo niet snel ervaren wordt. Denk daarbij aan gerechten als casu marzu (Sardijnse kaas met levende maden), balut (een Filipijns eendenei met een bijna volgroeid kuiken) en surströmming (de beruchte Zweedse gefermenteerde haring). Dat zijn natuurlijk uitersten. Maar je vindt er zelfs alledaagse producten zoals vegemite, drop of Twinkies. Die worden ook uitgelicht als ‘walging opwekkend’, afhankelijk van je culturele achtergrond.
Durf jij te proeven?
Voor de echte waaghalzen eindigt het bezoek aan de proeftafel. Hier kun je een selectie van deze excentrieke gerechten proberen. Op het menu staan vaak century eggs, durian, gefermenteerde haai en insecten. Als afsluiter is er een loeischerpe chilisaus waarvoor je eerst een verklaring moet tekenen dat je bij volle bewustzijn bent.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025