Dit is alles wat je moet weten over een goed aperitief en digestief

Verschil aperitief en digestief

Een apertief en digestief zijn bij een diner bijna net zo belangrijk als de gerechten en wijnen die je geserveerd krijgt. Een goed aperitief is namelijk het perfecte begin van een avond en een goed digestief is dan weer de ideale afsluiting van een prachtige avond. In sommige restaurans die om een bepaald keuken krijg je standaard een aperitief, denk bijvoorbeeld aan een ouzo bij ‘De Griek’. Er zit een heel idee achter waarom het soms heel verstandig is om te beginnen met een ouzo of pastis en det eindigen met een limoncello.

Het technische verhaal is eigenlijk heel simpel: een aperitief helpt je om trek op te wekken om zo honger te krijgen voor alles wat komen gaat. En een digestief helpt na een goed diner ervoor om je spijsvertering weer fatsoenlijk op gang te krijgen. Als je dus een avondje lekker gaat tafelen is het slim om zo te beginnen en eindigen.

Een goed begin

Het perfece apertief is fris en een beetje zoet met net wat minder alcohol dan andere gedistilleerde dranken. Iets zoals ouzo of pastis is al goed, maar over het algemeen worden voor een aperitief de volgende dranken gebruikt. Vermout, champagneof een andere soort droge (witte) wijn of gin. Niet gek dat ik altijd voor een viognier ga. Wil je een cocktail, ga dan voor een: Gimlet, Manhattan of een Martini-variant. En in de zomer kun je echt nog wegkomen met een Spritz-variant (Aperol Spritz of French 75).

Het perfecte einde

In de sport is een gevleugelde uitspraak ‘Het gaat er niet om hoe je start, maar hoe je finisht’ en dat gaat eigenlijk ook op voor een diner. Een digestief helpt als ‘slaapmutsje’ alleen wordt het vooral gebruikt om je spijsvertering goed op gang te krijgen. Dit zijn vaak of wat zoete of juist wat bittere, kruidige drankjes.

Limoncello

Een portje of sherry na of bij een kaasplank of bijvoorbeeld cognac of brandy. Bij veel restaurants hebben ze een huisgemaakte limoncello inmiddels. Als je de cocktail kant op dan kennen we allemaal wel een koffie met een soort drank erdoorheen. Maar het kan interessanter: inmiddels vind je door heel het land een Espresso Martini op de kaart. Zelf vind ik een goede Old Fashioned of natuurlijk een Negroni de ideale afsluiter van een diner.

Wes van Geneijgen