Net zoals buschauffeurs die elkaar groeten en vrachtwagenchauffeurs, hebben bartenders ook een eigen groet: de Bartender’s Handshake. Bij Botanero, Tiki & Co op Bonaire en Svanen in Oslo heb ik daar varianten van gehad. Het is iets van bartenders onder elkaar of een drankje dat je bestelt om te laten zien dat je van goede wil bent. Overal op de wereld bestel je dan een Fernet.
Fernet is een bittere, Italiaanse kruidenlikeur. Als men over fernet spreekt, dan gaat het in negen van de tien gevallen over Fernet-Branca. Hier is hetzelfde gaande als met Coca-Cola of Fanta, een merknaam die het synoniem is geworden met de frisdranksoort. Er zijn in Italië genoeg merken die fernet maken, maar Fernet-Branca wordt ezien als de originele drank. Die is ontstaan in 1845 in Milaan bij Fratelli Branca Distillerie.
Amaro
Fernet behoort tot de familie van Italiaanse bitters ook wel bekend als amaro. Maar voor sommigen hoort fernet een geheel eigen categorie te zijn. De ingrediënten verschillen per merk, maar de basis is bijna altijd een mix van:
- Rabarberwortel
- Kamille
- Kardemom
- Saffraan
- Aloë
- Mirre
Deze kruiden worden geweekt in alcohol, wat resulteert in een krachtige drank met een alcoholpercentage van 39% tot 45%.
Ontstaan Fernet-Branca
De oorsprong van Fernet-Branca is gehuld in mysterie. Volgens de Fratelli Branca Distillerie werd de likeur oorspronkelijk gepresenteerd als een medicinale drank, ontwikkeld om cholerapatiënten te helpen tijdens de uitbraken in de 19e eeuw. Advertenties verwezen naar een mysterieuze ‘dr. Fernet’ en beweerden dat de geheime formule afkomstig was van monniken uit de Alpen.
Argentinië
Italiaanse immigranten brachten fernet mee naar Argentinië. Tot op de dag van vandaag is het Zuid-Amerikaanse land goed voor 75% van de wereldwijde consumptie. Het drankje is er zo geliefd dat fernet con coca (fernet met cola) een soort van nationale drank is.
Zo drink je het
Fernet is veelzijdig en kan zowel puur als in cocktails worden gedronken. Dit zijn de lekkerste opties:
1. Puur of met ijs
Traditioneel drinken Italianen fernet na een maaltijd als digestief, om de spijsvertering te bevorderen. De intense smaak kan overweldigend zijn, maar met de ‘drie-nipjes-aanpak’ wen je aan de bitterheid.
2. In cocktails
Voor beginners is fernet in een cocktail iets toegankelijker. Check sowieso even de cocktails in het filmpje hierboven. Anders zijn dit de klassiekers:
- Hanky Panky: Een mix van gin, zoete vermout en een vleugje Fernet-Branca, afgemaakt met een sinaasappelschil.
- Apotheke: Gelijkmatige delen fernet, zoete vermout en Crème de Menthe, geserveerd met een kers.
- Last Man Standing: Een bitterzoete combinatie van fernet, gin, Campari en een rye whisky (of bourbon), met sinaasappeltwist.
- Fernet on Coca
3. Als cocktail topper
Een verrassende combinatie? Voeg een shot fernet toe aan een romige Piña Colada voor een ongekende diepte.
Vriend van de bartenders
Fernet heeft een cultstatus onder bartenders. Het wordt vaak gebruikt als een teken van kameraadschap. Als iemand een fernet bestelt, is de kans groot dat de bartender daarna vraagt: “In welke bar werk je?”