
AGF-leverancier Van Gelder heeft tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam plantaardige ganzenlever geïntroduceerd. Dit diervriendelijke en duurzame alternatief voor foie gras moet dezelfde smaakervaring bieden als het origineel. Daarmee is misschien een discussie te beslechten die al jaren loopt.
De ontwikkeling van de plantaardige ganzenlever begon met een analyse van de smaak, textuur en structuur van het origineel. Na veel tests en het verfijnen met plantaardige ingrediënten zoals cashewnoten, cacaoboter, kokosolie en truffelolie, ontstond een product dat qua smaak en mondgevoel dat overeenkomt met foie gras.
Plantaardige ganzenlever
De plantaardige foie gras van Van Gelder is heeft een romige textuur en diepe umami-simaak. Dankzij de gebalanceerde mix van plantaardige vetten en aroma’s biedt het een verfijnde en luxueuze smaakbeleving. Hiermee lanceert het bedrijf naar eigen zeggen een hoogwaardig alternatief dat vriendelijk is voor dier en milieu.
Gerrit van Gelder, directeur bij Van Gelder, over deze innovatie: “We wilden niet zomaar een vervanger creëren, maar een echt alternatief dat de rijke, verfijnde smaak van foie gras eer aandoet, zonder dat er een dier aan te pas komt. Het was een uitdagend proces, maar het resultaat is iets waar we enorm trots op zijn.”
Gastvrij Rotterdam
Tijdens Gastvrij Rotterdam presenteert het bedrijf deze innovatie aan horecaondernemers en food professionals. Gedurende de beurs is de plantaardige ganzenlever bij de stand van Van Geld dagelijks uit te proberen voor iedereen die nieuwsgierig is. Het bedrijf presenteert daarnaast nog andere producten uit de nieuwe vleesvervangerlijn.
Stap naar plantaardig
Het oer-Hollands familiebedrijf Van Gelder begon 70 jaar geleden als lokale groente- en fruitboer. Inmiddels zet het bedrijf een stap naar de kant van plantaardige vleesvervangers. Zo werkt het bedrijf mee aan een duurzamere en meer diervriendelijke toekomst voor de luxe horeca.
- Old Fashioned Week 2025: 40 bars en 3 topchefs presenteren twists - 6 november 2025
- Copal Amsterdam: moderne Mexicaanse keuken met oog voor traditie - 6 november 2025
- Braziliaanse chef weigert plantaardig te koken voor prins William - 5 november 2025