
De World’s 50 Best Restaurants heeft de uitgebreide lijst met restaurants op plek 51–100 van 2025 bekendgemaakt. Daar vind je restaurants uit 25 landen terug. Twaalf nieuwe adressen maken hun opwachting, waaronder primeurs in Tulum en Queenstown. De bekendmaking is in aanloop naar de ceremomie op 19 juni in Turijn
Ook in 2025 laat dit gedeelte van de lijst al zien hoe breed topgastronomie verspreid is over de wereld. Zes continenten zijn vertegenwoordigd in de selectie, die tot stand kwam via de stemmen van 1.120 internationale experts. Op 19 juni wordt in Turijn bekendgemaakt welke zaken dit jaar de top 50 halen.
Nieuwe namen uit zes continenten
Opvallend is het debuut van Arca in Tulum. Met plek 67 is het meteen het hoogst genoteerde nieuwe restaurant. Nieuw-Zeeland haalt voor het eerst de lijst met Amisfield Restaurant in Queenstown op 99. Ook Saint Peter in Sydney stijgt naar 66.
Europese restaurants stevig aanwezig
Europa voert met twintig adressen de lijst aan. Nieuwe namen zijn Koan (Kopenhagen, 91), Cocina Hermanos Torres (Barcelona, 78), Txispa (Atxondo, 85) en Al Gatto Verde (Modena, 92). Jordnær (Kopenhagen, 56) keert terug in de lijst. Duitsland levert vier zaken: Restaurant Tim Raue (58), Nobelhart & Schmutzig (59), Coda (79) en Tantris (73). Bekende Spaanse namen als Quique Dacosta (65), Aponiente (84) en Mugaritz (87) behouden hun plek.
Aziatische adressen in de ranking
In Azië debuteren Chef Tam’s Seasons (Macau, 72) en Meet the Bund (Shanghai, 94). Verder prijken Burnt Ends (Singapore, 93), Labyrinth (Singapore, 97), Den (Tokyo, 53), Sazenka (Tokyo, 71), Onjium (Seoul, 57), Fu He Hui (Shanghai, 64) en Masque (Mumbai, 68) op de lijst.
Noord- en Zuid-Amerika goed vertegenwoordigd
Noord-Amerika brengt drie nieuwe namen: Arca (Tulum, 67), Huniik (Mérida, 89) en César (New York, 98). Atelier Crenn (San Francisco, 96) keert terug. Mexico scoort met Alcalde (Guadalajara, 51) en Pujol (Mexico-Stad, 60). Zuid-Amerika levert onder meer Tuju (São Paulo, 70), Evvai (95), El Chato (Bogotá, 54), Leo (Bogotá, 76), Oteque (Rio de Janeiro, 81), A Casa do Porco (São Paulo, 83), Nuema (Quito, 61) en Mil (Cusco, 75).
Stemprocedure en bekendmaking
De ranglijst komt tot stand op basis van stemmen van 1.120 onafhankelijke experts, verdeeld over 28 regio’s. Deloitte waarborgde de integriteit van het proces. De top 50 wordt op 19 juni gepresenteerd tijdens een ceremonie in Lingotto Fiere, Turijn. De uitreiking is live te volgen via het YouTube-kanaal van The World’s 50 Best Restaurants.
[Foto’s bij dit artikel © World’s 50 Best]
- Old Fashioned Week 2025: 40 bars en 3 topchefs presenteren twists - 6 november 2025
- Copal Amsterdam: moderne Mexicaanse keuken met oog voor traditie - 6 november 2025
- Braziliaanse chef weigert plantaardig te koken voor prins William - 5 november 2025
