Rundvleesprijs naar recordhoogte: biefstuk en hamburgers duurder

koeien in de wei

De prijzen van rundvleesproducten zoals hamburgers, biefstuk en rundergehakt stijgen fors door een wereldwijde schaarste aan runderen. In Nederland ligt de prijs van slachtvee inmiddels 9 procent boven het vorige record. Dat gaan consumenten merken op hun kassabon, want de prijs dreigt de komende tijd verder te stijgen.

Volgens marktbureau DCA Market Intelligence heeft droogte in de Verenigde Staten geleid tot de kleinste rundveestapel sinds 1952. Ook in Canada en Mexico is het aanbod beperkt, terwijl Europa kampt met een afname van vleesrunderen.

Goede bedoelingen

Overal in Europa en ook zeker in Nederland staat de veestapel onder druk. Dat heeft alles met groene maatregelen te maken. Hoewel degenen die hier maatschappelijk en politiek voor strijden vast goede bedoelingen hebben, is de realiteit net anders. Jarenlang is de vleesconsumptie gelijk gebleven, inmiddels stijgt die weer mondjesmaat. Zo was er tijdens de kerstperiode een grote vraag.

Door al deze ontwikkelingen zijn de prijzen de afgelopen weken razendsnel gestegen. Matthijs Bremer, voedingsdeskundige bij DCA, noemt het uitzonderlijk: “Normaal stijgen rundvleesprijzen langzaam, maar nu gaat het soms met 25 cent per kilo per week.” Een duidelijk voorbeeld van hoe marktwerking werkt.

Wat betekent dit voor consumenten?

Nederlandse slagers waarschuwen dat consumenten de komende maanden flink meer gaan betalen voor rundvleesproducten. Volgens Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) worstelen slagers met het uitleggen van deze prijsstijgingen aan klanten.

Vooralsnog kiezen consumenten niet massaal voor goedkopere supermarkten in plaats van ambachtelijke slagers, maar er is wel een trend zichtbaar: rundvlees wordt vaker ingeruild voor varkensvlees, dat momenteel een stuk voordeliger is.

Hoe bespaar je op rundvlees?

Met de stijgende prijzen zijn er manieren om toch betaalbaar rundvlees te blijven eten:

  • Kies minder luxe stukken: Riblappen en sukadelappen zijn goedkoper dan biefstuk en entrecote.
  • Koop groot in: Grote verpakkingen of aanbiedingen kunnen per kilo voordeliger zijn.
  • Probeer alternatieven: Varkensvlees of kip zijn vaak goedkoper.
  • Ga voor lokaal: Vraag je slager naar aanbiedingen of minder bekende, maar smaakvolle stukken vlees.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *