
AGF-leverancier en producent van plantaardige vleesvervangers Van Gelder heeft tijdens de Horecava 2025 een nieuw product gelanceerd. Het gaat om een vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma’s. Daarmee voldoet de producent aan nieuw regelgeving rondom rookaroma’s die vanaf 2026 van kracht is.
De worst wordt gemaakt op basis van erwten en tarwe en is een bron van eiwitten. Hij is speciaal ontwikkeld voor de professionele keukens van horeca, ziekenhuizen tot overheid. Voor het bedrijf is het een belangrijke stap richting gezondere en veiligere voedselproductie. Vanaf 1 juli 2026 verbiedt EU-regelgeving het gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen vanwege mogelijke genotoxische stoffen.
Authentieke rooksmaak
De authentieke rooksmaak wordt volledig gecreëerd door een combinatie van kruiden en natuurlijke aroma’s. Het omhulsel is gemaakt van zeewier en zo ook nog eens bijdraagt aan de verfijnde textuur en smaak van de worst. Tegelijkertijd maakt het de worst geschikt om te bakken, grillen en koken.
“We zien een groeiende vraag naar vegetarische producten met ambachtelijke structuren en smaak. Ook de toekomstige strengere regels rondom rookaroma’s dagen ons uit te innoveren. Met deze rookworst bewijzen we dat een natuurlijk alternatief met groenten kwalitatief en toekomstbestendig is en laten we aan de markt zien wat er allemaal mogelijk is”, zegt Gerrit van Gelder, algemeen directeur van Van Gelder.
Vooruitlopen
Van Gelder is de eerste producent die op deze manier een rookworst ontwikkelt zonder kunstmatige rookaroma’s, vooruitlopend op de strengere maatregelen rondom rookprocessen. De vegetarische rookworst is ontwikkeld met innovatieve grondstoffen zoals getextureerde erwtenproteïne voor een goede, ambachtelijke structuur en natuurlijke kruiden, waardoor het product aansluit bij de vraag naar smaakvolle, gezonde en diervriendelijke alternatieven.
Horecava
Op de Horecava is de nieuwe vegetarische rookworst van Van Gelder deze week alvast te proeven. De rookworst wordt dagelijks tussen 12:00 en 15:00 geserveerd in hal 8 op stand 08.126 met hutspot en de vegetarische varianten van bacon en jus. Naast de vegetarische rookworst worden er ook 4 andere worsten geïntroduceerd: een plantaardige knakworst, plantaardige kipgrillworst en plantaardige braadworst.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025