
Na de uitverkochte editie vorig jaar bij Fort Abcoude keert Laphroaig dit najaar terug met een nieuw pop-uprestaurant. Ook dit jaar weer in samenwerking met chef Jaimie van Heije. Vanaf 5 september vormt Fort bij Rijnauwen het decor voor een viergangendiner waarin turf, rook en zee de toon zetten.
Het grootste fort van de Hollandse Waterlinie ligt verscholen tussen het groen bij Utrecht. Binnen de metersdikke muren serveert Van Heije een menu dat is geïnspireerd op zijn reis naar Islay, het Schotse eiland waar Laphroaig al meer dan twee eeuwen whisky stookt.
Een menu met rook, vuur en zee-invloed
De samenwerking tussen Laphroaig en Van Heije ontstond vorig jaar door een reis en de eerste samenwerking. Die reis vormt ook de basis voor het nieuwe menu dat speelt met contrasten: zilte tonen, aardse smaken en gerookte accenten. Bezoekers krijgen naast het menu ook cocktails en proeverijen, begeleid door verhalen van Laphroaigs’ Global Brand Ambassador Teddy Joseph.
Culinaire samenwerking met uitgesproken karakter
Beide partijen delen een voorkeur voor sterke smaken en eigenzinnig vakmanschap. Waar Laphroaig bekendstaat om zijn rokerige intensiteit, staat Van Heije bekend om zijn gelaagde stijl en creatieve benadering van fine dining.
“Laphroaig durft karakter te tonen zonder concessies te doen en dat is precies wat ik er zo mooi aan vind”, zegt Jaimie. “Het is uitgesproken, eerlijk en heeft een verhaal te vertellen. Dat is ook hoe ik met eten omga. Deze samenwerking geeft me de ruimte om grenzen te verleggen en iets echt meeslepends te creëren.”
Historische locatie vlak bij Utrecht
Fort bij Rijnauwen werd eind 19e eeuw gebouwd als verdedigingswerk en is nu onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. De mix van natuur en historie maakt het tot een bijzondere locatie voor een tijdelijke restaurantavond. De ruige muren, de stille gangen en het uitzicht op het omringende groen versterken de beleving van dit tijdelijke dinerconcept.
Het pop-uprestaurant is vanaf 5 september tijdelijk te bezoeken. Reserveringen openen later deze zomer.
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025
- Nieuw hotel Elements by Dutchen opent begin 2026 op Terschelling - 9 september 2025
- Bestsellers Fort Negen tijdelijk landelijk verkrijgbaar via Crisp - 9 september 2025