Nederlanders vinden volkorenbrood even lekker als bruinbrood

Het idee bestaat dat volkorenbrood lang niet zo lekker is dan wit- of bruinbrood. Terwijl het wel meer gezondheidsvoordelen heeft. Hoogste tijd voor een smaakonderzoek onder de Nederlanders moet het Nederlands Bakkerij Centrum hebben gedacht. En wat blijkt? Bij een blinde steekproef is het smaakverschil tussen volkoren– en bruinbrood bijna nihil.

Bruinbrood wordt gemaakt uit een combinatie van bloem en volkorenmeel. Dit is gezond, maar volkorenbrood is gezonder. Dat komt doordat dit brood voor 100% gemaakt wordt van volkorenmeel. Daarbij wordt de hele graankorrel gebruikt, van kiem tot zemel, waardoor dit brood de meeste voedingsstoffen heeft.

Smaakaspecten

Voor de smaakproef werden verschillende aspecten van het brood getest: de geur (versheid), totale smaak, sterkte van de smaak, de droogheid/klefheid, de knapperigheid van de korst en de nasmaak. Op al deze aspecten waren de verschillen nihil te noemen tijdens de steekproef. Het enige waar wel duidelijk een verschil was, zat hem in de nasmaak. Dit was in het voordeel van bruinbrood.

Linda van Zonsbeek, Kennisspecialist Voeding & Gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum, over dit onderzoek: “Volkorenbrood is op elk moment van de dag een goede keuze. Het geeft je de energie en voedingsstoffen om er volop tegenaan te gaan. En het is ook gewoon heel lekker, blijkt uit dit onderzoek. Switchen van bruin naar volkorenbrood is echt een hele kleine moeite.”

Gezondheidsvoordelen

Het idee van dit onderzoek is om Nederlanders aan te moedigen om qua brood wat vaker de meest gezonde keuze te maken, dus voor volkorenbrood. Want van alle soorten brood bevat volkoren de meeste voedingsstoffen. Het brood is rijk aan vezels. Zo levert één snee je al 28% meer vezels op dan een sneetje bruin.

Marianne Rook, Gezondheidsvoorlichter Maag Lever Darm Stichting, over vezels: “Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde darmwerking. Ze voeden je microbioom, zodat miljarden bacteriën goed kunnen functioneren. We weten bovendien dat veel ziekten in de darmen beginnen of een relatie hebben met darmgezondheid. Niet alleen spijsverteringsziekten, maar ook ziekten zoals diabetes type 2.”

Volkoren en bruin meest gegeten

De meest gegeten broodsoorten op het moment zijn volkoren (55%) en bruine boterhammen (43%). Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum. Een opvallend resultaat is dat brood vooral bij het avondeten in populariteit toe lijkt te nemen. In 2021 gaf 10% aan brood te eten tijdens de avondmaaltijd, in 2022 klom dit licht naar 11% maar in 2023 steeg dit naar 14%.

Wes van Geneijgen