Kant-en-klaarmaaltijden bevatten zelden volkoren granen

Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt, maar zelden volkoren granen bevatten. In 95% van de maaltijden met granen zit witte pasta, witte noedels, witte rijst of witte couscous. Als gevolg wil de bond dat de overheid wettelijke maatregelen neemt om het aanbod in de supermarkt gezonder te maken.

Voor het onderzoek is het aanbod van dit soort maaltijden met een graanproduct bij 9 grote supermarktketens bekeken. In slechts 21 van de 400 maaltijden bleek een volkoren product te zijn gebruikt.

Preventieakkoord

Volgens directeur Consumentenbond, Sandra Molenaar, gaat het mis: “Dit staat haaks op het Preventieakkoord van 2018. Daarin beloofden supermarkten en fabrikanten hun best te doen om consumenten elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf te laten eten. Dat lukt dus niet als fabrikanten voornamelijk witte granen blijven gebruiken.”

Weinig volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden

Dat het aanbod aan volkoren granen in de maaltijden laag is, sluit niet aan bij de wens van consumenten. Uit een ander onderzoek van de bond onder 7.300 leden blijkt dat slechts 5% de voorkeur geeft aan een kant-en-klaarmaaltijd met witte granen. 42% heeft liever een maaltijd met volkoren granen. Bij 39% hangt het af van de soort maaltijd.

Witte granen

Als je witte granen gebruikt, dan voeg je weinig voedingsstoffen toe aan een maaltijd. Ze zijn gemaakt van bloem terwijl in volkorenproducten de hele graankorrel is verwerkt. Dat maakt het de gezonde keuze, zeker als het aankomt op het toevoegen van voedingsstoffen. Daarom eist de Consumentenbond actie van de overheid. Molenaar zegt hierover: “Zelfregulering brengt te weinig verbetering. Dat is inmiddels wel bewezen.”

Wes van Geneijgen