
De wilde zoetwaterpaling wordt door overbevissing met uitsterven bedreigd. Een reden voor de chefs van Relais & Châteaux om de paling van hun menu’s te halen. Het Israëlische bedrijf Forsea Food denkt nu een doorbraak te hebben met kweekpaling uit het lab. Gemaakt uit cellen is het gelukt om palingvlees te kweken in een laboratorium.
Kweekpaling
Het bedrijf richt zich in zijn algemeenheid op vissoorten die met uitsterven worden bedreigd. Een van de eerste soorten waarmee geëxperimenteerd wordt is de zoetwaterpaling. Dit omdat door overbevissing de palingpopulatie wereldwijd enorm is gekelderd waardoor de kiloprijs enorm is gestegen.
Japanse chef
Het bedrijf werkte samen met een Japanse chef-kok om een goede versie van de Japanse unagi-paling te kweken. Het resultaat was goed genoeg voor de chef om er unagi kabayaki mee te maken, gemarineerde gegrilde paling met rijst en unagi nigiri (een soort sushi). Het idee is om deze gekweekte paling uit het lab binnen ongeveer twee jaar op de markt te hebben.
Illegale handel
Waar het in Nederland vaak over allerlei vormen van drugs gaat als we het over illegale handel hebben, daar gaat het in de voedingsindustrie vaak over paling. De illegale handel in deze vis loopt in de miljoenen dollars. Roee Nir, CEO van Forsea Foods, over de paling: “Palling is een dure vis die niemand kan leveren. Het heeft een heel unieke smaak en textuur – het is heel mals en vet, maar heeft ook een unieke umami-smaak en we werken eraan om dit vast te leggen.”
Bedreigde vissoort
De strategie van Forsea Foods is zich richten op vissoorten die in het wild met uitsterven worden bedreigd. De zeer complexe levenscyclus van paling, met lange migraties van rivieren naar de oceaan en verschillende levensfasen, betekent dat het niet mogelijk is om ze te kweken zoals sommige vissen.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025