Voedsel bewaren met warm weer is lastig, zo doe je het

Groenten, fruit en ander voedsel op de juiste manier bewaren kan veel voedselverspilling voorkomen. Daarom is het goed om te weten hoe je de koelkast het beste inruimt, welke producten na de THT-datum nog goed zijn en of je iets donker, koel of droog moet bewaren. Wat ook goed is om te weten: hoe kun je bepaald voedsel tijdens de zomer het beste bewaren met warm weer?

Voedsel bewaren met warm weer

Sowieso is het altijd goed om groenten en fruit in te slaan die in het seizoen zijn. Alleen het goed bewaren van sommige producten is gewoon een stuk lastiger op warme dagen. Je bent misschien gewend om voor de zekerheid dan maar dingen in de koelkast te leggen, maar dat is niet altijd de beste optie.

Wortelen

Om wortelen het beste te bewaren in de zomer wikkel je ongeschilde, ongewassen wortelen in een vel keukenpapier en leg ze in een luchtdichte container in het koudste deel van je koelkast. Zijn je wortelen slap geworden? Doe ze dan ongeveer tien minuten in een badje van koel water en dan zijn ze weer knapperig.

Tomaten

Tomaten behouden hun smaak en textuur het beste buiten de koelkast op kamertemperatuur. Let wel op dat je ze rechtop hebt liggen. Want een tomaat rijpt minder snel met het steeltje naar beneden.

Citroenen

Citroenen kun je het beste in de koelkast bewaren. Alleen doe dat niet los. Als je een citroen in een bakje water legt, blijft hij langer vers. Dit gaat natuurlijk ook op voor limoenen.

Rood Fruit

Voor aardbeien, kersen, frambozen en bosbessen (oftewel rood fruit) is er ook echt een manier om ze het beste te bewaren. Rood fruit kun je namelijk het beste op een enkele laag keukenpapier in een luchtdichte vershouddoos leggen. Let wel dat je het fruit niet stapelt. Was het rood fruit pas voor je het gaat eten. En als je te veel fruit hebt, vries het dan gewoon in.

Rabarber

Rabarber kun je het beste in een herbruikbare vershoudzak doen en die bewaren in het koudste deel van je koelkast. Wil je rabarber nog langer bewaren, dan is het een goed idee om het in stukken te snijden en in te vriezen.

Protip: de koeltas

Een van je beste bondgenoten met warm weer is een koeltas. Schroom vooral niet om deze mee te nemen als je boodschappen doet. Verse producten, fruit en groenten zijn namelijk gevoelig voor temperatuurschommelingen. Als je ze in een koeltas doet, blijven ze goed op temperatuur.

Wes van Geneijgen