
In de week waarin Dierendag valt komt er inmiddels traditiegetrouw ook altijd een onderzoek of rapport online waaruit zou moeten blijken dat we in Nederland steeds minder vlees gaan eten óf dat er steeds meer plantaardige of vegetarische producten worden gegeten. Niet voor niets is ‘Eet geen Dierendag’ een ding geworden. Maar hoe zit het nou echt met de vleesconsumptie in Nederland?
Ook deze week was het weer raak qua artikelen die een kop hadden in de trant van ‘Nederlander eet minder vlees’. En zoals het in de journalistiek vaak werkt: een kop wordt gelezen en dan gaat een verhaal een eigen level leiden. en dat het verhaal wordt vaak in het eigen hoofd gemaakt.
Vleesconsumptie in Nederland
Uit alle jaarlijkse onderzoeken blijkt het vleesverbruik in Nederland vanaf 2005 ergens tussen de 76 (2020) en 79,2 (2009) kilogram te zitten. Jaar op jaar zijn dan veranderingen waar te nemen in de vorm van een stijging of daling ten opzichte van het vorig jaar. Alleen zet het nooit echt door en fluctueert het.
De cijfers
Als je kijkt naar de cijfers dan was 2019 met 77,8kg een van de hoogste cijfers sinds 2005 en 2020 met 76kg het laagste aantal vlees dat er gegeten werd. In 2023 komt het cijfer zelfs op 75 kilo en dat is het laagste vleesverbruik sinds 2005. De daling zit dan vooral op het gebied van rund- en pluimveevlees zit.
Laagterecord
De onderzoekers hebben geprobeerd dit laagterecord te verklaren om te duiden of er daadwerkelijk sprake is van een neerwaartse trend. Het eerste dat opvalt is dat de vleesconsumptie in de coronajaren door bijvoorbeeld lange sluitingen horeca lager is geworden. Dat in 2022 het laagterecord wordt gevestigd heeft hiermee ook nog te maken.
Prijsstijgingen
De daling in de coronajaren 2020 en 2021 was te verklaren door de bijzondere omstandigheden. Dat die daling in 2022 doorzet heeft volgens de onderzoekers te maken met dat dit een inflatiejaar is. Klein voorbeeld: op het gebied van varkensvlees waren de prijsstijgingen niet zo groot en is de consumptie nagenoeg gelijk gebleven.
Dat kan niet gezegd worden voor rund- en pluimveevlees. Daar was de prijsstijging in sommige gevallen tot 18% hoger dan een jaar eerder. Uit de cijfers blijkt dat in 2022 varkensvlees zich bij supermarkten is gaan onderscheiden als goedkoper alternatief. Want de vleessoorten die heviger aan inflatie onderhevig zijn, liepen qua verkopen in de supermarkten terug.
Zelf in alle cijfers duiken? Het hele onderzoek vind je hier.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025