Het aspergeseizoen is weer begonnen, alles over het witte goud

Zo rond Pasen draait het bij veel mensen om lekker brunchen en paaseitjes, maar in het zuiden des lands wordt er ook een oogje in het zeil gehouden bij de aspergevelden. Want door de flinke regenval van de voorgaande maanden, is de aspergeteelt wat langzamer op gang gekomen. Inmiddels zijn de eerste asperges van koude grond geoogst en is het aspergeseizoen echt begonnen. Hoogste tijd om eens in het witte goud uit Limburg te duiken.

In maart hebben de eerste telers de eerste asperges van 2024 uit de grond gehaald, maar eigenlijk is het seizoen pas vanaf begin april echt begonnen. Wat de precieze datum is, hangt ieder jaar echt heel erg van het weer en de temperatuur af. Als geboren en getogen Limburger was ik bijvoorbeeld laat toen ik pas in mei de eerste asperges van het seizoen at.

Aspergeseizoen

Wat wel vaststaat is dat het seizoen traditiegetrouw op 24 juni eindigt. Dan is namelijk het katholieke feest Sint-Jan en dit is ooit in Limburg gekozen als dag die het einde van het seizoen markeert. Dit is naar alle waarschijnlijk niet het volledige verhaal. Want de aspergeplant heeft na de oogst een tijdje nodig om weer op kracht te komen om het jaar erop weer asperges te kunnen produceren. Door de plant boven de grond nog even ongemoeid door te laten groeien, wordt de kans dat de volgende oogst succesvol is groter. Daarbij worden de dagen (en vooral de zonuren) ná 24 juni korter.

Wit, groen en paars

Hoewel in Nederland vooral witte asperges worden geteeld, zijn er in drie soorten: witte, groene en paarse. Het verschil tussen groene en paarse asperges is eigenlijk alleen maar de kleur. Ze worden beiden boven de grond geteeld en krijgen genoeg zonlicht. En eigenlijk zorgt die ervoor welke kleur ze krijgen. Om te bereiden hoeven ze niet geschild te worden (alleen het onderste stukje verwijderen) en ze hebben een wat uitgesprokenere smaak en stevigere structuur.

Witte asperges groeien in de grond in een berg zand om zo te voorkomen dat ze direct in aanraking komen met de zon. Daardoor krijgen ze die kenmerkende bleke, witte kleur. Om te zien of witte asperges vers zijn check je of het uiteinde uitgedroogd is. Je kan ze ook tegen elkaar aanwrijven om te horen of ze piepen. Om ze te bereiden moet je ze goed schillen. Ze hebben een milde, delicate smaak.

Asperges bewaren

Verse asperges zijn twee (hooguit drie) dagen in de koelkast te bewaren, mist ze je in een vochtige doek wikkelt. Het lekkerste zijn ze natuurlijk als je ze direct na het kopen bereidt. Maar je kan ze ook altijd invriezen en dan zijn ze 6 tot 9 maanden te bewaren. Het slimste is wel om ze eerst even snel te blancheren en als ze afgekoeld zijn met wat kookvocht in te vriezen.

Asperges perfect koken

Wil je asperges perfect garen? Kook ze dan eerst acht minuten in water. Ze daarna de pit of laag vuur of helemaal uit (ligt even aan je kookmanier). En laat in dit warme water de asperges nog even acht minuten nagaren. Traditioneel worden asperges geserveerd met krieltjes, ham, een aspergesaus en een gekookt eitje. Simpele variatie: vervang de ham door gerookte zalm.

Wes van Geneijgen