
Iedereen in Groningen kent de eierbal. Iedereen die ooit in Groningen is geweest kent de eierbal, maar buiten de provinciegrenzen heeft deze snack het nooit echt gemaakt. De provincie wil daar iets aan veranderen en heeft een subsidie van 45.000 euro verleend aan een bedrijf dat de productie van eierballen wil gaan automatiseren. Hierdoor moet hij op grote schaal te produceren worden en zo gaat de eierbal de rest van Nederland veroveren.
Waar je Limburgse vlaai of Brabantse worstenbroodjes door heel het land kan vinden, is dat bijvoorbeeld met een Zeeuwse Bolus of de Groningse aaierbaal nog niet het geval. Zonde, want die laatste is bijvoorbeeld gewoon een goede snack voor na een avondje borrelen of juist als je een kater moet trotseren en je wil wat vullend binnenkrijgen.
Immaterieel cultureel erfgoed
Een eierbal is een hardgekookt ei dat wordt gedoopt in ragout, daarna wordt gepaneerd en vervolgens wordt gefrituurd. Het doet eigenlijk best aan een scotch egg denken, maar laat ze dit vooral niet in Groningen horen. Sinds 2017 is de eierbal daar namelijk immaterieel cultureel erfgoed.
Met de hand
Traditioneel, en eigenlijk overal nog, worden de eierballen met de hand gemaakt. Dat zorgt natuurlijk voor een stukje authenticiteit, maar het helpt niet om ze over de provinciegrenzen te exporteren. Daarvoor is het te arbeidsintensief. Het Gronings worstenbedrijf Uildriks ontwikkelt een machine om de snacks machinaal te kunnen produceren. Zo moet het mogelijk worden om de eierbal buiten Groningen te verkopen.
Arbeidsintensief
Iedere ei is uniek qua vorm, waardoor je eigenlijk altijd handen nodig hebt om er een eierbal mee te draaien. Het ei moet namelijk in het midden zitten. Daarbij komt dat de houdbaarheid niet lang is en je hem ook niet in kunt vriezen. Dan is het na ontdooien net rubber.
Daarom moet een eierbal altijd vers gemaakt worden. Het bedrijf is het eerder al gelukt om de eierbal te verpakken, dat maakte de houdbaarheid al iets langer. En met een beetje geluk is de eierbalmachine over twee tot drie maanden actief.
[Afbeeldingen bij dit artikel: ©Levend Erfgoed Groningen / ©Visit Groningen / ©Karel Zwanenveld]
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025