Döner Kebab in Nederland: van streetfood tot nationale favoriet

doner kebab

Kebabzaken waar je een goede döner kebab vindt, zijn in Nederland inmiddels naast de friettent net zo verankerd in het straatbeeld als de wok-to-go’s en pizzeria’s. En laten we eerlijk zijn: er is echt af en toe niets fijner dan lekker gegrild vlees van het spit in Turksbrood gevuld met wat groenvoer en een goede knoflook- (of cocktail-)saus.

De oorsprong van kebab ligt in het Midden-Oosten. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is kebab vanuit voornamelijk Turkije en Marokko mee over naar steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Net als met bijvoorbeeld de pizza Margarita was het ooit bedoeld als goedkoop en snel eten voor de harde werkers.

Döner kebab

De term ‘kebab’ verwijst naar verschillende soorten gerechten waarbij vlees een centrale rol speelt. Döner kebab is de meest bekende variant. Letterlijk betekent het ‘draaiend vlees’. Een verwijzing naar de verticale rotisserie waarin lams- of kalfsvlees traag wordt geroosterd. Dit wordt als het gaar is van het spit af gesneden (of geschoren) en geserveerd met Turksbrood, pitabrood, verse groenten en verschillende sauzen.

@hoevetterdebetter

Hier maken ze nog op traditionele wijze kebab! Zoveel liefde en passie in dit eten, deze hotspots verdienen meer aandacht 🥹. 📍 Atilla, Amsterdam

♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Naast döner kebab is ook shoarma – een variant die oorspronkelijk uit de Levant komt – snel een begrip geworden in Nederland. Shoarma heeft vaak een andere smaak, bereid met kruiden zoals komijn, knoflook, en kurkuma, wat resulteert in een uitgesproken pittig en kruidig karakter.

Snelle maaltijd

In Nederland is een broodje döner vrij snel ingeburgerd in de eetcultuur. Het bleek al snel een favoriete keuze als snelle maaltijd na een avondje stappen. Of juist als snelle lunch op een drukke werkdag. Inmiddels hebben de meeste kebabzaken in Nederland verschillende variaties vlees: lam, kip, kalf dat geserveerd wordt met verse groenten en saus in een broodje, wrap of gewoon met friet.

Kapsalon

Met dat laatste ging een kapper in Rotterdam aan de haal. Daardoor kent iedereen in Nederland de kapsalon. Dit is een bak met friet, een laag döner vlees, bedekt met gesmolten kaas, salade, en diverse sauzen. Dit wordt inmiddels gezien als Rotterdams culinair erfgoed. Persoonlijk vind ik de Holy Grail van TOKObar in Tilburg de meest geniale versie.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.