Dit is alles wat je moet weten over sriracha en hoe te gebruiken

Soms lijkt het alsof sriracha er in een keer was en gelijk ook overal. Je hebt inmiddels genoeg mensen die groot fan zijn en nog aardig wat die het nog nooit geprobeerd hebben. Hoogste tijd dus om eens wat dieper in deze rode saus te duiken om te zien wat het is, waar hij vandaan komt en vooral hoe je hem gebruikt.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw was het David Tran die ‘rooster sauce’ in de Verenigde Staten introduceerde. De bijnaam sloeg op het logo met de haan op de flesjes sriracha. De inspiratie voor de saus deed hij in Thailand op, waar deze pittige chilisaus zijn oorsprong kent. Hij wordt gemaakt van chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout. Je spreekt sriracha uit als: siéh-ráh-tjá, dus met een stille r.

Smaak

Waar ik persoonlijk niet zo fan ben van de hot sauces, behalve die van de Cityguys natuurlijk, omdat ze vaak een beetje doorslaan en vooral om hitte draaien. Zo ben ik wel fan van sriracha en dat heeft alles met de meer complexe smaak te maken. Ja het is een pittige saus, want hij is gemaakt met onder meer chilipeper. Maar er zit veel meer nuances in door het gebruik van azijn, knoflook, zout en suiker. Hij is fris, zelfs een beetje zoet en vooral ook vrij kruidig.

In de keuken

Iedereen die sriracha ooit heeft geprobeerd, weet dat je hem op veel manieren kan gebruiken. Met wat mayo maak je er al heel snel een lekkere, pittige srisri-mayo van om te gebruiken als dip. Je kan ‘m verwerken in een marinade of topping voor pizza. Hij gaat geweldig met gegrilde kip. En eigenlijk is het al een toevoeging aan een simpel eitje.

Houdbaarheid

Een ongeopende fles is op een donkere, koele plek een paar jaar lang houdbaar. Heb je de fles geopend? Dan is het om de kwaliteit te kunnen behouden van belang om hem daarna in de koelkast te bewaren. Het is even kijken hoe lang hij dan nog meegaat, maar dit kan tot een paar maanden zijn. Maar je ziet, proeft en ruikt zelf het beste wanneer hij niet meer goed is.

Zelf maken

Mocht je denken: er zitten niet zo veel ingrediënten in, ik wil hem eens zelf maken. Dit is een heel simpel recept. Qua verhoudingen klopt deze best goed, maar als je wil variëren is dat zeker mogelijk. Het soort pepers, suiker of azijn is allemaal aan te passen om te kijken wat het beste bij je eigen smaak past.

Ingrediënten:

  • 250 gram rode chilipepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels witte azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Maken:

  1. Rooster de pepers in een droge pan tot ze beginnen te blakeren en een soort van ‘blaren’ krijgen. Eigenlijk hetzelfde als je bijvoorbeeld met een paprika doet of aubergine doet op open vuur;
  2. Voeg deze pepers samen met de knoflook, azijn, suiker en zout toe aan een blender of keukenmachine en mix dit alles tot een gladde substantie;
  3. Breng de substantie daarna in een pan aan de kook en laat sudderen op laag vuur (ongeveer 10 minuten);
  4. Steriliseer een fles of potje;
  5. Laat de saus afkoelen, doe hem daarna in het potje of flesje en bewaar hem in de koelkast.
Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.