
Liefhebbers van de Italiaanse keuken weten denk ik wel wat arancini is. Voor iedereen die dat nog niet weet: dat zijn balletjes gemaakt van overgebleven risotto die gepaneerd en daarna gefrituurd worden. Eigenlijk is arancini het beste van twee werelden en schurkt het natuurlijk erg tegen ‘onze’ bitterbal aan. Niet gek dat er nu een snackvariant van op de markt is gebracht: de Risottini.
Dat je dat gepaneerd is altijd het beste kan frituren, daar zijn boeken over volgeschreven. Inmiddels zijn bij veel mensen ovensnacks voor in de oven en vooral de airfryer helemaal ingeburgerd. Zeker nu het fabrikanten eindelijk is gelukt om een krokante korst te creëren die dat daadwerkelijk wordt.
Voorfrituren
Medeoprichter van Risottini, Daan Klein, geeft wat inside informatie over ovensnacks: “Wat veel mensen niet weten is dat alle paneersnacks die nu in de supermarkt te vinden zijn, worden voorgefrituurd. Wij hebben een frituurvrije variant ontwikkeld, die uiterst krokant uit de oven en airfryer komt.”
Risotinni
Het bedrijf heeft daarmee de primeur in Nederland. Opvallend is dat de nieuwe snacks per portie 15 gram minder vet bevatten, terwijl veel producenten toch op vet vertrouwen in hun snacks. Hoewel veel mensen het gevoel hebben, omdat er geen olie of vet aan te pas komt om ovensnacks te bereiden, dat ze dan gezonder zijn. Dat is dus niet per se het geval.
Klein geeft aan: “Sinds de lancering van de eerste airfryer- en ovenbitterbal is er in de supermarkt nauwelijks meer een diepvriessnack te vinden die uitsluitend in de frituur te bereiden is. Echter worden al die airfryer- en ovensnacks eerst voorgefrituurd, dus gezonder zijn ze niet. Bij het voorfrituren neemt een product namelijk 10% van het totaalgewicht aan vet op.”
Drie vullingen
Het assortiment van Risottini bestaat uit drie verschillende vullingen: tomaat-mozzarella, truffel-bospaddestoel en spinazie-gorgonzola. Ze liggen vanaf deze week bij alle (horeca)groothandels in de diepvries en staan bij zo’n 600 restaurants door heel Nederland op de kaart. Voor consumenten zijn ze verkrijgbaar via online supermarkt Crisp.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025