De feiten en fabels over suiker ontrafelt

Door allerlei omstandigheden is vet in voeding ooit volksvijand nummer één geworden, terwijl suiker vrij lang buitenschot is gebleven. Toch weten we inmiddels dat suiker in sommige gevallen heel slecht voor je is. Zeker omdat het onder allerlei verhullende namen in voedingsmiddelen wordt geduwd. Tijd om eens te kijken naar de fabels en feiten over suiker.

Feiten en fabels over suiker

Ons lichaam heeft namelijk verschillende brandstoffen nodig om goed te functioneren, suiker is er daar een van. Het grote nadeel hieraan is dat er eigenlijk maar weinig goede, gezonde voedingsstoffen inzitten. Daarom legt voedingsexpert Patricia Ploeger er het een en ander over uit.

Brandstof

Suiker zit in allerlei natuurlijke bronnen: groente, fruit, zuivel, ahornsiroop en honing. Ons lichaam zet suiker op naar glucose waarmee spieren, organen en hersenen energie krijgen. Dat maakt het een essentiële brandstof van het lichaam. Daarom is suiker niet per definitie slecht voor je, je hebt het nodig. Het gaat alleen mis als je er te veel van binnenkrijgt. Want dan krijg je te maken met overgewicht, een slecht gebit of diabetes.

Toegevoegde suikers

Waar het op dat gebied vaak fout gaat, is met de toegevoegde suikers aan allerlei producten. Je lichaam maakt namelijk geen verschil tussen suikers. Het enige echte verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers is dat producten met natuurlijke suikers vaak ook vitamines, mineralen en vezels al inzitten.

Aan frisdrank, snoep, pasta’s en koek worden door producenten suikers toegevoegd als een soort van suiker. Omdat dit niet altijd goed aangegeven staat, door bijvoorbeeld een heel andere benaming, is het niet altijd duidelijk wanneer je suikers tot je neemt. Want gemiddeld eten we 100 suikerklontjes per week aan toegevoegde suikers. Dat staat gelijk aan 17 (!!) punten appeltaart.

Hoeveelheid suiker

Volgens het Voedingscentrum is het geen probleem als je drie tot vijf keer per dag iets kleins eet buiten de Schijf van Vijf om. Denk daarbij aan een biscuitje, blokje pure chocolade, energiereep of een plakje ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers van Peijnenburg. Zo zijn er wel momenten dat je wat toegevoegde suikers tot je kan nemen, zolang je dit maar niet in overdaad doet. Dus beter de etiketten lezen moet waarschijnlijk ook.

Wes van Geneijgen