Britse kersttraditie Terry’s Chocolate komt naar de Lage Landen

In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks 65 miljoen Terry’s Chocolate ballen verkocht, waarvan 6 ballen per seconde tijdens de kerstperiode. Voor iedereen die nu denkt: wat zijn dit? De chocoladeballen worden eerst geklopt, zodat de 20 stukjes loskomen om ze makkelijk te delen.

Dit speelse ritueel heeft de chocoladeballen en essentieel onderdeel van de kerstvieringen in het Verenigd Koninkrijk geworden en mag de bal niet ontbreken in de traditionele kerstsok. De grap is dat het verhaal van Terry’s Chocolate Orange al eeuwen geleden begint.

Historie Terry’s Chocolate Orange

Het begon allemaal in Engeland in 1767 met Robert Berry en William Baydlon die een winkel in York openden. Ze zijn gespecialiseerd in gekonfijte citroenen en sinaasappels. In 1823 kwam Joseph Terry, een visionaire banketbakker, bij het bedrijf en breidde hij het assortiment uit met innovatieve chocolades, snoepjes en gekonfijt fruit.

Creatie

De Terry’s familie, die in de loop van de 19e eeuw het bedrijf volledig overneemt, creëert in 1932 de Terry’s Chocolate Apple. Dat product is in 1954 stopgezet. Het product maakte plaats voor een nieuwe innovatie: de Terry’s Chocolate Orange. Dit was een revolutie in de chocoladewereld. Nu maken deze chocoladeballen eindelijk de overstap over het kanaal en zijn ze voor het eerst in de Lage Landen verkrijgbaar.

Verkrijgbaar in België

De chocoladeballen zijn vanaf deze maand verkrijgbaar bij Colruyt, Spar & Okay. Dat is in doosjes van 157 gram in de varianten melk en puur, voor € 2,89 per stuk. Dit biedt chocoladeliefhebbers en fans van innovatie de kans om een leuke en verrassende ervaring te beleven.

Wes van Geneijgen