Eerste vrouwelijke chef in finale Bocuse d’Or Nederland

Op maandag 23 september is het zo ver, de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Die vindt plaats tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam en dit jaar is er een flinke primeur. Voor het eerst heeft een vrouwelijke chef een felbegeerde plek in de finale van Bocuse d’Or bemachtigd, samen met nog drie collega chefs. Ze strijden voor een plek in de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026.

Vrouwelijke chef Bocuse d’Or

De vier finalisten zijn: Jet Loos, Flore** (Amsterdam), winnaar van de S.Pellegrino Young Chef Academy, Jos van der Noll, Le Nord (Bilthoven), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023, Mark Captein, Orangerie De Pol (Doetinchem), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023 en Jordy van Straalen, Jofel aan de Plas (Vlaardingen), winnaar Het Glazen Kalf 2023.

Ambitieuze deelnemers

François Geurds, president Bocuse d’Or Nederland, over de ambitieuze chefs: “Juist omdat we zo ver voor de wedstrijd zitten, is het van belang om die drive te hebben. Met het bestuur van Bocuse d’Or Nederland en de partners willen we alles uit de kast halen om ons te plaatsen voor de wereldfinale in 2027.”

Langere aanloop

De Nederlandse winnaar heeft na de finale 1,5 jaar de tijd om zich voor te bereiden op de Europese finale. Geurds hierover: “Zo is er meer tijd om alles te bedenken en voor te bereiden. Een bezoek aan de wereldfinale in Lyon in 2025 hoort daar ook bij. Een wedstrijd koken in die kolkende wedstrijdarena is van een heel ander niveau en heeft een imponerende dynamiek.”

Nederlandse finale

Voor de Nederlandse finale wordt er een plant-based gerecht en vleesgerecht gemaakt. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd. Daarna presenteren bij de Nederlandse finale 6 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal tijdens de Europese finale in 2026.

Wes van Geneijgen