
Op de redactie komen wekelijks mooie dranken binnen. Daar ga ik er met regelmaat een van bij pakken en uitlichten. Een van de flessen die onlangs binnenkwam is de Tamdhu Quercus Alba Distinction II whisky. Een bijzondere single malt uit de Schotse Speyside die de specialiteit van het whiskymerk, het rijpen op Amerikaanse eiken sherryvaten, met verve belichaamd.
De single malt whisky’s van Tamdhu rijpen volledig op Oloroso sherryvaten. Daarmee is het de enige Schotse distilleerderij die de volledige rijping op ex-sherryvaten doet. Dat geeft de Tamdhu whisky’s een kenmerkende smaak. De Quercus Alba Distincion II is een ode aan het verwantschap tussen Spanje en Schotland.
Sherryvaten
Het verhaal van deze bijzondere whisky begint net als bij veel van de andere Tamdhy whisky’s in uitgestrekte bossen, in dit geval van Noord-Amerika. Daar selecteren ze bomen waarvan het hout perfect is voor het maken van whiskyvaten. Dit hout gaat daarna richting Spanje waar ze er vaten van maken. Dat duurt in totaal zes jaar.
Dit proces begint met de houten duigen die ze drogen in de mediterraanse zon waarna ervaren kuipers er vaten van maken. Na het toasten, vullen ze deze enkele jaren met Oloroso sherry, dat is wat ze in deze wereld ‘seasoning’ noemen. Daarna gaan ze richting de Schotse Speysside waar Tamdhu ze vult met whisky.
Quercus Alba Distincion II
De whisky die op deze vaten te rijpen wordt gelegd ontwikkelt tijdens deze periode een rijke fruitige smaak en krijgt een amberachtige kleur. In de neus krijg je zo een romige geur waar je vanille, kaneel, honing en citrus in herkent. In de mond is het een rijke smaak waar je het zachte eiken in proeft, maar ook pruimen, chocolade en limoen. De afdronk is fruitig met tonen van dadels en stroop.
Sandy McIntyre, Tamdhu Distillery Manager, over deze whisky: “Distinction II heeft een wonderbaarlijk genuanceerd profiel dat opvalt in vergelijking met onze bottelingen van Europees eikenhout, terwijl het nog steeds de klassieke Tamdhu-stijl behoudt: fruitige smaak, heerlijk mondgevoel, zacht eikenhout en onmiskenbare hints van sherry.”
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025