Voor het nieuw bier Hertog Jan Grand Pilsener neem je de tijd

Een Limburgs bedrijf dat voor een nieuwe campagne iets doet met tijd, zorgt er bij mij voor dat ik in mijn achterhoofd Rowwen Hèze hoor aanzwengelen met: “’t is een kwestie van geduld…” . Voor bierbrouwer Hertog Jan speelt tijd een belangrijke rol bij het nieuwe bier Grand Pilsener. Het is niet de eerste keer dat een bierbrouwer iets met tijd doet, in het oosten weten ze daar ook wel raad mee.

Hertog Jan Grand Pilsener

De bieren van Hertog Jan staan ieder jaar in de belangstelling bij de onthulling van de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt-serie. En als echte Limburger staat hier op de redactie eigenlijk altijd een krat Hertog Jan koud voor de vrijmibo. Dat de brouwerij met een nieuwe pilsvariant op de markt komt, is heel interessant te noemen. Dat zie je niet zo snel in bierland.

Hertog Jan Proeftuin

Voor de mensen die vorig jaar een abonnement hebben gehad op de Proeftuin van de bierbrouwer, komt de Vienna Lager vast bekend voor. Dat is namelijk de inspiratie voor de nieuwe Grand Pilsener. Het succes van dit bier liet de brouwers merken dat er nog genoeg te experimenteren valt. Dat gaf genoeg munitie om de Grand Pilsener te ontwikkelen.

Geduld

Volgens meesterbrouwer Micha Peute is tijd het belangrijkste: “Tijd is het belangrijkste ingrediënt: door het bier langer dan gebruikelijk te laten lageren heeft het een rijke en volmondige smaak. Ook is het iets donkerder dan de originele pilsener, en heeft de Grand Pilsener een moutig karakter. Dus je krijgt zo de perfecte balans tussen zoet en licht fruitig, met tegelijkertijd een bittere afdronk.”

Neem de tijd

Bij Hertog Jan hebben ze daarnaast ook het idee dat tijd behalve bij het brouwproces ook bij het moment van nuttigen een rol gaat spelen. Het is een toegankelijke pils, waar je wel even voor gaat zitten. De Grand Pilsener heeft de rijke en volmondige smaak van speciaalbier en de frisse doordrinkbaarheid van een pils.

Dry aged beef

Peute geeft nog een interessante vergelijking voor het bier: “Het langer laten lageren van het bier zorgt ervoor dat de smaken versterken en beter met elkaar harmoniseren. Dat werkt ook zo op culinair gebied, denk bijvoorbeeld eens aan een dry aged beef: daarbij zorgt de tijd voor diepere en uitgesproken aroma’s.

De Grand Pilsener smaakt naar die extra ’touch’ die bourgondische Limburgers gewend zijn om toe te voegen aan gewone momenten. Het is een indrukwekkend, maar toegankelijk bier dat een alledaags moment nét dat beetje extra geeft.”

Het bier ligt vanaf deze week bij de supermarkt en is ook gelijk in de horeca te bestellen.

Wes van Geneijgen