Van lente tot winter: Welke wijnen drink je in welk seizoen?

wijn per seizoen

Net als met fruit of groenten is het ook handig om op het gebied van wijn met de seizoenen mee te drinken. Sommige wijnen passen namelijk perfect bij de frisheid van de lente, terwijl andere wijnen helemaal tot hun rechtkomen op een koude winteravond. Misschien weet je dat op voorhand al als het gaat om klassiekers als Chardonnay of een Pinot Noir. Maar hoe zit het met opkomende wijnen als Viognier of Grüner Veltliner? Een seizoensgids voor bekende en opkomende wijnen.

Lente: Frisse en elegante Wijnen

De vrolijkheid en frisse van de lente wil je ook graag terugzien qua wijnen. Daarom is dit de tijd voor lichte, fruitige en aromatische wijnen.

  • Sauvignon Blanc
    Fris en citrusachtig, perfect bij seizoensgerechten zoals asperges en lichte salades.
    Combinatie: Geitenkaas, salade Niçoise of een groenteterrine.
  • Rosé (droog)
    De eerste zonnige dagen vragen om een droge rosé, vooral uit de Provence, met subtiele tonen van aardbei en perzik.
    Combinatie: Lichte visgerechten, rauwkost of sushi.
  • Grüner Veltliner
    Deze Oostenrijkse wijn biedt een perfecte mix van zuren en kruidigheid, met tonen van groene appel en witte peper.
    Combinatie: Asperges, lichte visgerechten en frisse salades.
  • Verdejo
    Een frisse, aromatische Spaanse wijn met tonen van citrus en kruiden.
    Combinatie: Gazpacho, op citrus gebaseerde salades of geitenkaas.
  • Viognier
    Met aroma’s van abrikoos, bloemen en honing is Viognier rijker dan andere witte wijnen die het toch heel goed doet in de lente.
    Combinatie: Gegrilde zalm of een Thaise curry.

Zomer: Verfrissende en levendige wijnen

Op warme, zonnige dagen moet het qua wijn vooral draaien om de lichte, dorstlessende die koel het beste smaken.

  • Pinot Grigio
    Licht en subtiel fruitig, ideaal als aperitief of bij zomerse gerechten.
    Combinatie: Zeevruchten, lichte pastasalades of bruschetta.
  • Chardonnay (niet op eikenhout gerijpt)
    Een frisse Chardonnay met tonen van groene appel en citrus is een klassieker in de zomer.
    Combinatie: Gegrilde groenten, zomerse visgerechten.
  • Rosé (vol en fruitig)
    Een fruitige rosé is altijd een goed idee op een zomerse dag. Zeker als het er een is met tonen van aardbei of watermeloen.
    Combinatie: Gegrilde kip, salades met feta of lichte pizza’s.
  • Grüner Veltliner
    De lichte body en knisperende zuren van een Grüner Veltliner maken hem ideaal voor de zomer.
    Combinatie: Gegrilde groenteschotels of feta.
  • Spätburgunder (Pinot Noir)
    Deze Duitse variant van de Pinot Noir is dan wel een rode wijn, maar hij is licht en fris genoeg om licht gekoeld in de zomer te serveren.
    Combinatie: Gegrilde zalm, kip of een salade met rode biet.

Herfst: Complex en aards

De sfeer van de herfst nodigt bij het eten van aardse smaken en rijke gerechten uit tot het drinken van wijnen met diepgang en elegantie.

  • Pinot Noir
    Elegant en aards, met lichte tannines en tonen van kersen en paddenstoelen.
    Combinatie: Truffelrisotto, wildgerechten of bospaddenstoelen.
  • Chardonnay (op eikenhout gerijpt)
    Vol en rijk, met aroma’s van vanille en geroosterde noten.
    Combinatie: Romige sauzen, geroosterde kip of kreeft.
  • Barbera
    Deze sappige, fruitige Italiaanse wijn biedt frisse zuren en een subtiele kruidigheid.
    Combinatie: Pasta met paddenstoelen of gestoofde groenten.
  • Viognier
    Heb je een Viognier met een volle body en aroma’s van abrikoos en bloemen, dan past die uitstekend bij herfstgerechten.
    Combinatie: Pompoengerechten, gevogelte of coquilles in botersaus.
  • Spätburgunder
    In de herfst zeker een geweldige keuze doordat een Spätburgunder ook zijn aardse karakter en elegante tannines heeft.
    Combinatie: Eend, wildgerechten of geroosterde groenten.

Winter: Rijk en Krachtig

De koude maanden vragen om stevige, robuuste wijnen om te drinken bij rijke, hartige gerechten.

  • Cabernet Sauvignon
    Stevig, vol en rijk aan tannines, met aroma’s van zwart fruit en cederhout.
    Combinatie: Stoofvlees, gegrild rundvlees of harde kazen.
  • Barolo
    Deze complexe Italiaanse wijn, met tonen van leer, truffel en gedroogd fruit, schittert in de winter.
    Combinatie: Ossobuco, brasato al Barolo of rijpe kazen.
  • Syrah/Shiraz
    Krachtig en kruidig, ideaal voor winterse gerechten zoals wild en gekruide stoofschotels.
    Combinatie: Hertenstoofpot, lamsvlees of een kruidige stoofschotel.
  • Barbera
    Barbera is iets lichter dan Barolo, maar zijn frisse zuren maken hem een ideale winterwijn.
    Combinatie: Lasagne of braadstukken.
  • Port en Dessertwijnen
    Ideaal voor de feestdagen of als afsluiting van een maaltijd. Denk aan Vintage port, Sauternes of een zoete Moscatel. (noot van de redactie: port is het hele jaar door een geweldige keuze)
    Combinatie: Blauwe kaas, chocoladedesserts of notentaarten.
Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *