
In Limburg worden door verschillende brouwerijen al decennia mooie bieren gebrouwen. Een daarvan vind je in Gulpen in de vorm van de Gulpener brouwerij. Met een eigenzinnige stijl van bierbrouwen en inmiddels het meest duurzame brouwhuis van Europa gaat deze brouwer al heel lang zijn eigen weg. Misschien zijn de Ur-bieren hier wel het beste voorbeeld van. Daar zijn er nu drie nieuwe van gebrouwen: Ur-Hop IPA, Ur-Pilsener en Ur-Weizen.
Al vanaf1825 brouwt ‘De Vrije Brouwer’ bieren die qua smaak, stijl, lokaliteit en samenwerkingen autonoom tot standkomen zonder enige vorm van invloeden van buitenaf. Als mede-Limburger zou ik van buitenaf vooral willen omschrijven als onafhankelijk. En dat is zeker de manier om Gulpener als bierbrouwer te zien.
Biologisch bier
De Ur-bieren zijn 100 procent biologische bieren die worden gebrouwen met water uit eigen bron en gerst, spelt, tarwe, rogge en hop van lokale boeren waarmee Gulpener al 25 jaar intensief samenwerkt. Op het gebied van duurzaamheid zitten de bieren daarnaast in de zogenaamde Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) omdat deze herbruikbaar zijn. In plaats van omgesmolten moeten worden tot nieuw glas zijn deze flessen tot wel 30 keer te hergebruiken.
Ur-Bieren
Er zijn op dit moment dus drie verschillende Ur-bieren: een IPA, pilsener en weizen. De IPA is vrij uniek, want hij is ongefilterd en ondergistend waardoor hij wat milder van smaak is dan een gewone IPA. De Weizen is een licht bitter tarwebier met een zoete afdronk en de pilsener is wel echt een eigenzinnig bier. Misschien wel het lekkerst van de tap, maar sowieso uit de fles ook goed doordrinkbaar.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025