
De Amsterdamse distilleerderij The Stillery lanceert aan het eind van het jaar hun eerste twee whisky’s: Rye en Spelt. Daarmee komt een langgekoesterde droom van het bedrijf en fans van de andere brouwsels van de heren uit. Deze eerste whisky’s moeten de aftrap zijn van een jaarlijkse traditie.
Dit is voor de distilleerderij een belofte om te blijven vernieuwen en jaarlijks de whiskyliefhebbers goed te verrassen. Pascal Peeters, medeoprichter van The Stillery, is enthousiast over de nieuwe whisky’s. Hij zegt erover: “Met deze inaugurale releases beloven we dat we elk jaar de grenzen van whisky verder gaan verkennen. De nieuwe, spannende expressies die dit oplevert presenteren we dan ook jaarlijks met trots.”
Nieuw hoofdstuk
Met 25 vaten die geduldig liggen te rijpen markeert het uitbrengen van de eerste whisky’s een heel nieuw hoofdstuk voor de distilleerderij. Medeoprichter Robin Karels zegt verheugd: “Wij geloven dat onze aanpak van whiskyproductie een nieuw geluid in de whiskywereld brengt. Daarbij zijn we trots om de wereld te laten zien dat in Amsterdam deze fantastische whisky wordt gemaakt.”
Biologisch en lokaal
De twee eerste whisky’s zijn geproduceerd met biologische en lokale granen die een uitzonderlijk lange fermentatie van twee weken hebben ondergaan. Karels legt uit: “Door het gebruik van biologische en lokale grondstoffen willen we onze impact op het milieu minimaliseren en de puurheid van onze whisky garanderen.”
Eerste whisky’s
Hoewel met de Cityguys er een whiskylikeur is gemaakt, zijn de Rye en Spelt de eerste echte whisky’s van het bedrijf. De Rye is al internationaal al in de prijzen gevalen. Peters over deze whisky: “De verlengde fermentatie van deze 100% rogge whisky verenigd tonen van kruidige kaneel, honing en steenfruit in deze unieke expressie.”
Voor de Spelt is de whisky langer gefermenteerd en heeft hij een finish gekregen op moscatel. Dit biedt een rijke en complexe smaak met subtiele tonen van turf en steenvrucht.
De whisky’s zijn in de webshop van The Stillery verkrijgbaar.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025