
Om alles te weten over een drank moet je bij de basis beginnen. Als het gaat om whisky is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen: wat is het verschil tussen whisky en whiskey en waarom schrijf je het anders? Daarna gaat het al snel over wat is bourbon? Wat betekent single malt? Hoe belangrijk zijn de vaten? Op al deze vragen geeft dit artikel antwoorden.
Verschil whiskey en whisky
Het antwoord op de vraag van de extra E is gelukkig het makkelijkst te beantwoorden. Wanneer je die schrijft, heeft alles te maken met het land waarin hij gedistilleerd is. In Ierland en Amerika schrijven ze whiskey, vandaar dat de Schotten dachten laten we het net een klein beetje anders doen. Dus net als in Canada en Japan wordt het daar als whisky geschreven. Daarbij komt ook dat Schotse whisky ook bekend staat als Scotch. Dat is dus het verschil tussen whisky en whiskey.
Single malt
In de wereld van de whisky is het niet vreemd om verschillende soorten whisky’s bij elkaar te gooien, dan krijg je een blended whisky. Om duidelijk te maken dat een whisky dat niet is en van maar een distilleerderij komt worden deze whisky’s aangeduid als ‘single malt’. Staat er op het etiket ook nog single batch, dan wil het zeggen dat de whisky uit dezelfe distillatieronde komt.
Rijping op vaten
Het rijpen van gedistilleerde dranken op allerlei soorten vaten wordt gedaan om nieuwe smaakprofielen te creëren. Whisky wordt overwegend op allerlei soorten houten vaten gerijpt. Je ziet het meeste vaten waar ooit eens wijn, port, bourbon of sherry in heeft gezeten.
Slimme marketing
Producenten gebruiken natuurlijk allerlei vormen van marketing om hun whisky’s aan de man te brengen. Dus niet alles wat er op een etiket staat, heeft daadwerkelijke waarde. Small Batch zegt bijvoorbeeld helemaal niets, want het is geen beschermde term, dus dit kan letterlijk overal op geplakt worden. Leeftijd is daarbij ook een instinker. Het is namelijk zo dat whisky’s uit Ierland, Japan, Canada en Schotland minimaal drie jaar op eikenvaten moeten hebben gerijpt. Het zegt uiteindelijk wel iets, maar in combinatie met andere factoren.
Proof Strength
In Europa zetten we altijd heel netjes op een etiket hoeveel procent alcohol er ergens in zit, voor whisky zit dat altijd rond de 42 / 43%. Maar in Amerika doen ze het natuurlijk weer helemaal anders. Daar praten ze over proof strength (of gewoon proof). Eigenlijk is dit gewoon twee keer het alcoholpercentage. Dus als iets daar 80 proof is, dan zit er 40% alcohol in. Daar hebben ze het over proof, dat getal is twee keer zo hoog als het alcoholpercentage. Een whiskey van 43% is daar 86 proof.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.