Deze Nederlander stond aan de wieg van de dark roast en Starbucks

koffiebonen duurder

Ken je het verhaal van de Nederlander die de hele wereld koffie leerde drinken en aan de wieg stond van de meest bekende koffieketen ter wereld, Starbucks? Vast niet. Hoogste tijd om in het leven te duiken van Alfred (Albert) Peet en terug te gaan naar Californië in 1966. Daar opende hij zijn eerste koffiebar en de rest is – zoals ze zeggen – geschiedenis.

Alfred Peet werd in 1920 in Alkmaar geboren. Daar had zijn vader een koffiehandel. Als jong mannetje leerde hij hier spelenderwijs het vak: van het branden tot het malen van bonen. Om zijn kennis te vergroten stuurde zijn vader hem naar Engeland en Nederlands-Indië. Toen hij in 1955 emigreerde naar de Verenigde Staten en terechtkwam in San Francisco begreep hij niks van de koffiestandaard. Hij trof overal waar hij koffie dronk vooral slappe, oploskoffie van lage kwaliteit aan.

Ontstaan van de dark roast

Peet was vastberaden om hier verandering in te brengen. Hij begon te experimenteren met het roosteren van hoogwaardige koffiebonen, met een focus op intense smaken en aroma’s. Dat werd de basis van koffiebar Peet’s Coffee & Tea die hij in 1966 in Berkeley (Californië) opende. Hij introduceerde daar namelijk de ‘dark roast’. De diepere, rijkere branding die de natuurlijke smaken van de koffieboon naar voren bracht.

De Amerikanen wisten niet wat hen overkwam, deze dark roast was een verademing. Peet’s koffie trok al snel een loyale klantenkring aan, waaronder studenten en academici van de nabijgelegen Universiteit van Californië. Dit was het begin van een wereldwijde koffierevolutie op de manier waarop miljoenen mensen koffie dronken.

Mentor jonge ondernemers.

Hij wilde naast lekkere koffie maken ook zijn kennis delen. Zijn deur stond altijd open voor mensen die alles over het vak wilde leren en hij inspireerde zo allerlei jonge ondernemers die ‘iets met koffie’ wilden doen. Hij leerde hen de kneepjes van het vak, van het selecteren van bonen tot het verfijnen van de brandingstechnieken.

Starbucks

Zo ook aan het begin van jaren zeventig de drie jonge ondernemers: Jerry Baldwin, Zev Siegl en Gordon Bowker. Met de kennis die ze bij Peet op hadden gedaan vonden ze het tijd om een eigen koffiezaak te openen in Seattle waar ze vandaan kwamen. Dat deden ze in 1971 en de zaak kreeg de naam: Starbucks. In de beginjaren kochten de oprichters van Starbucks zelfs hun bonen rechtstreeks van Peet.

Kwaliteit vs. kwantiteit

Voor Peet stond er een ding altijd voorop: kwaliteit. Dat is ook waarom hij op een gegeven moment zich distantieerde van Starbucks, ook al was het een succesverhaal. Hij vond dat ze te veel experimenteerde met ultradonker gebrande koffie en dat hun focus op massaproductie ten koste ging van kwaliteit. Desondanks blijft zijn invloed op de oprichters van Starbucks onmiskenbaar.

Nalatenschap van Peet

Hoewel Alfred Peet in 2007 overleed, blijft zijn vingerafdruk nog altijd overal zichtbaar in de koffiewereld. Zijn ‘dark roast’ is een standaard geworden in de specialty coffee-industrie. Peet’s Coffee & Tea is uitgegroeid tot een keten met vestigingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Dankzij de visie van één Nederlandse man met een visie is de hele koffiecultuur wereldwijd blijvend veranderd en drinken we dagelijks allemaal betere koffie.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *