De verschillende theesoorten uitgelegd van wit tot pu-erh

Wil je thee of koffie? Dat is een veelgestelde vraag op veel momenten. Kies je voor thee, dan krijg je allerlei opties qua soorten thee en verschillende smaakjes. De keuze is reuze, maar wist je dat veel verschillende soorten van dezelfde plant komen? Er zijn namelijk maar vijf (echte) theesoorten en de rest zijn afgeleiden van één van deze.

Thee heeft zijn wortels in Azië en heeft de hele wereld veroverd. De meeste soorten thee worden gemaakt van de plant Camellia sinensis en de tijd die wordt gebruikt om de theebladeren te oxideren voor ze worden gedroogd bepaalt welke soort het is. Oxidatie zorgt ervoor dat de bladeren bruin worden en door de tijdsduur veranderen ze van smaak, waardoor er veel verschillen ontstaan.

Zwarte thee

Een van de meest voorkomende theesoorten die van de aangehaalde plant worden gehaald, is zwarte thee. Zwarte theebladeren worden lang geoxideerd om voor het droogproces een moutige, volle smaak te ontwikkelen. Vaak zijn dit theebladeren die worden vermalen tot kleine stukjes, dit bevordert namelijk de oxidatie. Door het cafeïnegehalte is dit een ideale soort voor een kop aan het begin van de dag.

Witte thee

Om witte thee te maken worden de bladeren van de Camelia geoogst voor ze helemaal geopend zijn op het moment dat de jonge knoppen nog een laag witte haartjes hebben. Na het plukken worden ze een paar uur buiten gelegd om te oxideren om ze daarna snel te drogen. Dat maakt witte thee vaak een lichte, delicate thee met bloemige tonen. Het cafeïnegehalte van deze thee is vrij laag.

Groene thee

Bij groene thee worden de bladeren van de plant kort na het plukken verwarmd om juist oxidatie te voorkomen. Zo behouden ze hun natuurlijke eigenschappen. Dat geeft groene thee zo’n eigenzinnige smaak.

Oolong thee

Oolong thee is dan weer een kruising van zwarte en groene thee. Daardoor varieert de oxidatie van de verschillende soorten oolong thee enorm, wat weer veel invloed heeft op de smaak. Zo is het scala aan soorten enorm waarbij het soms wat meer smaakt als een zwarte thee en bij een ander weer wat meer naar groene thee.

Pu-erh thee

Ook pu-erh thee wordt gemaakt van de Camelia Sinensis alleen wordt hier wéér wat anders met de theebladeren gedaan. Deze worden namelijk gedroogd en gefermenteerd. Dat geeft hem bijvoorbeeld ook een hoger cafeïnegehalte. En eigenlijk heeft deze theesoort hetzelfde als wijn: hoe langer je hem laat rijpen, hoe beter hij smaakt. De langer gerijpte hebben een wat intensere smaak met aardse tonen, de korter gerijpte varianten zijn juist lichter en zelfs een beetje bitter.

Rooibos thee

Rooibos is de eerste theesoort die niet van de Camelia wordt gemaakt maar juist van de Aspalathus Linearis. Dat is een plant die van oorsprong uit Zuid-Afrika komt. De stengels en bladeren van deze plant worden geoxideerd en gedroogd, hierdoor krijgt rooibos zijn rode kleur. De smaak is zacht, subtiel zoet en nootachtig. Daarbij bevat rooibos thee géén cafeïne.

Kruidenthee

Onder kruidenthee valt eigenlijk alle warme dranken die worden gemaakt door kruiden en thee in heet water te weken. Dus gember-, kamille- en pepermuntthee vallen onder deze noemer. Overwegend bevatten kruidentheeën geen cafeïne.

Chai

Chai is het woord in Hindi voor thee met kruiden. Om het chai thee te noemen is daarom een beetje dubbelop. Chai wordt gemaakt van zwarte thee, gekookt water, melk en toegevoegde kruiden als kaneel en kardemom. In Zuidoost-Azië is het een van de meest gedronken theevarianten, terwijl het hier vooral in de koude maanden populairder is.

Matcha thee

Matcha thee komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gemaakt van een specifiek type gedroogde groene theebladen die worden gemalen. De smaak is licht grasachtig en een beetje bitter. Niet gek dat hij vaak koud of warm met wat melk gedronken wordt. Doordat het gemalen is, heeft matcha een hoger cafeïnegehalte.

Wes van Geneijgen