
Soms krijg je een offer you can’t refuse dat ook nog eens écht te mooi is om waar te zijn. In dit geval was het een uitnodiging van het Schotse whiskymerk Talisker. Voor World Ocean Day mocht ik mee op zeilklipper Twee Gebroeders om vanuit IJmuiden naar forteiland Pampus te varen. Aan boord te genieten van de gerechten van restaurant Adam met een whiskypairing. Én om met zonsondergang een speciaal moment te delen met de aanwezigen: het proeven van de Talisker Glacial Edge 45 yo.
Het toeval wilde ook nog eens dat dit de dag na mijn verjaardag was, dus dichter bij perfectie kom je niet. Voor Talisker is de zee zó belangrijk. De samenwerking voor verschillende whisky’s met milieuorganisatie Parley For the Oceans is er niet voor niets. Dat leverde vorig jaar een diner bij het geweldige restaurant Contrast in Amsterdam op ter introductie van de Wilder Seas whisky.
Voor pampus liggen
Pampus ken ik vooral uit het spreekwoord ‘voor pampus liggen’, maar op een landkaart zou het mij niet lukken om het aan te wijzen. Vandaar dat dit onderdeel van de dag mij enorm nieuwsgierig maakte. Om verschillende redenen heb ik wel wat meegekregen over de Nederlandse Waterlinie aan forten. Zoals op onderstaande foto’s te zien is: voor pampus met de zeilboot gelegen én op pampus gestaan.
Whiskypairing
Tijdens het zeilen was er tijd om wat mooie gerechten van restaurant Adam te eten gepaird met verschillende Talisker whisky’s. Eigenlijk was het een soort van omgekeerde pairing. De chef van restaurant Adam had namelijk een paar mooie gerechten bedacht die ideaal samengingen met de verschillende whisky’s van het merk.
Talisker Glacial Edge proeven
Zo richting zonsondergang was het tijd voor echte grote verrassing van de dag. Herman van der Meij, ook wel bekend als de Herminator, vroeg iedereen om naar het dek te komen. Daar haalde hij de Talisker Glacial Edge 45 years old tevoorschijn. Deze whisky van 45 jaar oud is tijdens het rijpingsproces blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. De vaten zijn 96 uur blootgesteld aan bijtende arctische winden.
Een veel toffere setting om een whisky van ergens tussen de 4 en 5.000 euro te proeven is er bijna niet. Wat een voorrecht. Bij het proeven (op zee) valt de gelaagdheid en complexiteit van de whisky heel duidelijk op. Hij heeft iets toffee-achtigs in de neus, heeft iets zouts op de tong en neemt dan toe in peperigheid. Het meest geweldige aan de whisky is dat dit soort tonen op een genuanceerde manier naar voren komen en niet doorslaan. Een prachtige complexe whisky met een diepe smaak.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025