De Paloma is de lekkerste cocktail om te maken met tequila (en mezcal)

De Paloma is denk ik een van mijn beste en fijnste ontdekkingen op het gebied van cocktails. Vanaf het moment dat ik agavespirits tequila en mezcal heb (her)ontdekt en ik mijn eerste Paloma dronk, is het mijn favoriete cocktail geworden. Helemaal in de zomer. Wat heeft ervoor gezorgd dat het best bewaarde geheim van Mexico ineens zo’n opkomst doormaakt?

Laat ik beginnen met de plek waar je Paloma’s van de tap kan krijgen: Botanero in Rotterdam. De zaak van half-man, half-agave David Trampe is een van de plekken in Nederland waar iedereen al het moois dat van agave wordt gemaakt kan ontdekken. Daarnaast kun je er ook nog eens goed eten.

Meest gedronken cocktail

Waar je misschien als eerste aan een Margarita denkt als het over tequilacocktails gaat, doen ze dat in Mexico niet. Daar is al jaar en dag de Paloma de meest gedronken en favoriete cocktail. Inderdaad gevolgd door de Margarita en Ranch Water. In het Mexicaanse klimaat is de combinatie van tequila, vers limoensap en grapefruitsoda de ideale dorstlesser.

Geschiedenis van de Paloma

Een van de mysteries rond de Paloma is dat de bedenker onbekend is. Al gaan er legendes dat hij is ontstaan in de Mexicaanse stad Tequila. Daar ligt de iconische bar La Capilla van eigenaar Don Javier Delgado Corona. Volgens de overlevering was hij ook de bedenker van de Batanga. Een cocktail gemaakt met coca-cola, tequila en limoensap. Dat hij ooit de Coca-Cola heeft gewisseld met grapefruitsoda voor een variant is heel aannemelijk.

Tequila en grapefruit

Grapefruit is volgens veel experts beter te combineren met tequila dan limoen. Dat is een van redenen dat die smaakcombinatie in Mexico populairder is dan de Margarita. Verder is een goede Paloma de ideale balans van zoet, zuur, een beetje bitter en zout. Als je hem een keertje maakt met een goede mezcal weet je helemaal niet wat je meemaakt.

Paloma

Zo maak je een goede Paloma. Voor dit recept is grapefruitsoda vervangen door versgeperst grapefruitsap en een beetje sodawater. Mocht de balans niet helemaal goed zijn in de shaker, voeg dan wat suikersiroop toe om de balans goed te krijgen.

Nodig:

  • 50 ml Tequila
  • 50 ml versgeperst grapefruitsap
  • 15 ml versgeperste limoensap
  • 15 ml suikerwater
  • Sodawater

Maken:

Vul een shaker met ijs en voeg daar de tequila, het grapefruitsap, limoensap en de suikersiroop toe. Shake het geheel goed door en zeef de inhoud van de shaker in een longdrinkglas gevuld met ijs. Voeg een partje grapefruit en/of limoen toe en top af met sodawater.

Wes van Geneijgen