
De Espresso & Tonic is een drankje waarvan ik niet echt warm werd. Tót het moment dat ik hem voor de eerste keer dronk. Ik was gelijk verkocht, de combinatie van koffie en tonic werkt geweldig. Als je er een scheutje gin aan toevoegt, heb je ineens ook nog eens je nieuwe favoriete zomerdrankje.
Ik krijg vaak het gevoel dat wanneer drankproducenten niet meer weten waar ze hun gedistilleerde drank mee moeten mixen, dat tonic dan altijd het antwoord is. Het erge: dit klopt ook echt te vaak. In het geval van de Espresso & Tonic ben ik tot deze constatering gekomen omdat ik een nieuwe koffiemachine uit aan het proberen was.
Cold Brew
De’Longhi introduceerde namelijk onlangs zijn nieuwe koffiemachines aan het grote publiek. Een van deze nieuwe machines maakt gebruik van een zeer bijzondere nieuwe techniek. Daarmee zet hij binnen drie minuten cold brew coffee. Naast dat dit natuurlijk een goed idee is op een warme zomerdag, is dit ook wel héél erg handig voor als je thuis cocktails maakt. Met een druk op de knop breng jij je Espresso Martini thuis echt naar een nieuw level.
Koffie in een cocktail
Als je thuis een koffiemachine hebt waar koffiebonen in moeten, dan weet je dat koffie enorm veel verschillende smaakprofielen heeft. Dat maakt het een ideale drank om in cocktails te gebruiken. Helemaal als hij koud is. Experimenteer thuis maar eens met een groot glas koud sinaasappelsap en schudt daar maar eens een espresso bij. De suikers in het sinaasappelsap spelen met de bitterheid van koffie. Daarmee krijg je een bijzonder verfrissend drankje.
Tonic en zwarte koffie
De combinatie van zwarte koffie en tonic is volgens de overlevering ooit ergens in de vroegen jaren ’00 bedacht in Zweden. In de jaren daarna is de Espresso & Tonic in heel Scandinavië populair geworden. Alleen eigenlijk is hij niet veel verder naar het zuiden van Europa gekomen. Daar moet maar eens een einde aan komen, want het is echt supermakkelijk te maken.
Vul een longdrink met ijs, giet daar koffie (een shot espresso) bij en daarna de tonic. Dat begint best flink te schuimen, dus altijd goed voor beeldmateriaal. Als je er iets van kick aan wil geven kun je hem garneren met een schijfje van je favoriete citrusfruit.
Kinine en suikers
De reden dat deze twee dranken samen goed werken, komt door kinine en suikers in de tonic en de zwarte koffie. De subtiele zoetheid van de kinine brengt de donkere, aardse smaken en bitterheid van espresso in evenwicht. Het koolzuur zorgt ervoor dat het geheel lichter en helderder maakt. In sommige tonics vind je ook citrustonen die datzelfde versterken in koffie.
Met gin
Om tijdens het event van De’Longhi iedereen kennis te laten maken met de nieuwe apparaten, waren er bartenders aanwezig die met de koffies aan de slag gingen. De bartender waarmee ik aan de praat raakte, maakte standaard de Espresso & Tonic. Op zijn werkblad zag ik een fles Bobby’s Gin en een snood plannetje was geboren.
De basis was wederom een longdrink gevuld met ijs. Daar werd een bodempje lavendelsiroop in geschonken, daar kun je ook een normale simple syrup voor gebruiken. Daarna voeg je de gin toe (30ml), een dubbelshot espresso en vervolgens schenk je om het af te maken de tonic erbij. Dit alles roer je even goed door elkaar en maak je je qua garnering af met een schijfje citrus.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025