Cap Classique is mousserende wijn uit Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt ieder jaar op 1 september Cap Classique Day gevierd. De dag dat de eigen mousserende wijn in het zonnetje wordt gezet. De méthode cap classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse manier van op traditionele manier, zoals de grote champagnehuizen in Frankrijk, eigen mousserende wijnen produceren.

Als je dus een mousserende wijn uit Zuid-Afrika wil die volgens de traditionele manier is geproduceerd, check dan even of hij een MCC-label heeft. Er wordt in het land namelijk nog meer mousserende wijn gemaakt, bijvoorbeeld door op het eind van het proces nog kunstmatig koolzuur toe te voegen. Dat zijn vaak niet de beste mousserende wijnen.

Méthode Cap Classique

Deze dag vieren we dit jaar ook in Nederland de Cap Classique. Wijnhuis Simonsig uit Stellenbosch gebruikte deze methode voor het eerst in 1971. De traditionele productiemethode waaraan wordt gerefereerd draait vooral om de tweede gisting op fles. Daar wordt in dit geval 12 maanden voor uitgetrokken.

Druivenrassen niet vast

De druiven die gebruikt mogen worden om volgens de MCC een mousserende wijn te maken, staat niet vastgelegd. De Cap Classique wordt vooral in de wat koelere gebieden geproduceerd. Neemt niet weg dat de meeste wijnmakers in het land toch kiezen voor wat klassiekere druivenrassen als Chardonnay en Pinot Noir als basis, aangevuld met Chenin Blanc of Sauvignon Blanc.

Het enige dat echt vaststaat, is dus de tijd van de tweede gisting en hoe de flessen afgevuld wordt. Wat opvalt is dat veel wijnhuizen voor de ontwikkeling van de smaak, vaak een langere periode van gisten aanhouden. De ‘jongere’ versies hebben in zijn algemeenheid een wat meer citrus smaak, terwijl de wat langer gegiste flessen juist een wat meer boterige smaak hebben. Door de productiemethode kun je een Cap Classique het beste vergelijken met een champagne of crèmant.

Wes van Geneijgen