Brandt & Levie x Grapedistrict maken worst Zwijn & Wijn

Twee Amsterdamse bedrijven hebben de krachten gebundeld: Brandt & Levie en Grapedistrict. De een is bekend van de handgemaakte worst van beter vlees en de andere als plek voor dé fijnere wijnen. Samen maakt een Brandt & Levie droge worst genaamd Zwijn & Wijn. Die wordt gemaakt met wild zwijn en rode wijn van een kleine Portugese wijnboer.

Brand & Levie x Grapedistricht Zwijn & Wijn

Deze winter is de ‘Zwijn & Wijn’-worst in alle vijftien vestigingen van Grapedistrict verkrijgbaar. Het idee achter de worst is naast kwaliteit ook duurzaamheid en bewust consumeren met een culinair tintje. Beide producenten willen met de worst laten zien dat er een alternatief is voor de huidige voedselketens.

Ultiem borrelmoment

De wijnboer die Grapedistrict de perfecte match vond was Pedro met zijn Bojador Tinto Alentejo. Die regio in Portugal staat mede bekend om de natuur en het varkensvlees. Niet voor niets is een van de bekendere ginmerken uit die regio Black Pig Gin. De Bojador gaat goed samen met de smaak van wild zwijn. Dat heeft een culinaire droge worst opgeleverd voor op een winterse borrelplank.

Beter eten en drinken

Het idee voor de worst ontstond aan de keukentafel van Brandt & Levie, waar founder Samuel Levie zijn visie op de vleesindustrie deelde met founder Gijs Groenevelt van Grapedistrict. Ze merkten op hoeveel raakvlakken er tussen beide bedrijven zijn. Het logische raakvlak: het borrelmoment, maar vooral ook het gedachtegoed om minder, maar beter te eten of drinken. Liever beter vlees en een goede fles dan kwantiteit en massaproductie.  

Samuel Levie, co-founder Brandt & Levie, over beter eten: “Toen we elf jaar geleden als drie chefs Brandt & Levie oprichtten, deden we dat met een duidelijke missie. Méér mensen inspireren om beter vlees te eten. Voor onze worsten gebruiken we daarom uitsluitend goed gehouden Nederlandse varkens. Als chefs zijn we altijd op zoek naar nieuwe, spannende smaakcombinaties. De winter staat bij ons in het teken van wild en als je het ons vraagt, matcht niets zo lekker met wild als een goed glas rode wijn. En zo was één en één hier al snel drie.”  

Betere wijn

Gijs Groenevelt, co-founder Grapedistrict, over zijn wijnvisie: “Vanuit Grapedistrict willen we mensen helpen om betere wijn te ontdekken. Wij geloven dat die gemaakt worden door kleine wijnboeren. Er zijn heus wel goede wijnen te vinden die door grote bedrijven worden geproduceerd, maar hierin ontbreekt wat ons betreft vaak de liefde en aandacht voor smaak. Een kleine wijnboer wil een wijn maken van goede kwaliteit, vol van smaak en zo puur mogelijk. Daarvoor werken ze met respect voor de natuur, want als je een familiebedrijf bent wil je dat de oogst optimaal is. Generatie na generatie.” 

Wes van Geneijgen