
Hoe houd je afhaalfriet knapperig tot thuis? Als je friet haalt bij de friettent of thuis friet bakt in je frituur of airfryer, dan draait het vooral om een ding: knapperige frieten die zacht van binnen zijn. Wat doe je met friet die over is? Bak of haal je altijd precies genoeg friet? Verdwijnen de overgebleven frietjes in de prullenbak? Too Good To Go heeft verzameld hoe je friet knapperig houdt én hoe je kliekjes het beste op kan warmen.
Stiekem verdwijnen er aardig wat overgebleven frieten in de kliko. Goed om eens onder de loep te nemen hoe je bijvoorbeeld afhaalfriet zo knapperig mogelijk houdt tijdens het mee naar huis nemen. Daarbij is het goed om te weten hoe je de kliekjes friet een volgende dag lekker kan opwarmen om zo toch nog krokante friet te hebben.
Afhaalfriet knapperig houden
Heb je ooit nagedacht waarom frietjes onderin de frietzak vaak het zachtst zijn? Daar zit best een logische reden achter. En als je die weet, kun je er ook voor zorgen dat je afhaalfriet zo knapperig mogelijk thuis krijgt nadat je ze hebt af hebt gehaald. De tips:
-
Geen zout
Zout op friet zorgt ervoor dat ze onmiddellijk slap worden. Doe dus pas zout op friet als je ze op je bord hebt liggen. - Saus apart
Het is een van die vragen waaraan je persoonlijkheden af kan lezen: saus erop of ernaast? Als je saus over de friet doet, wordt die veel sneller zacht. Ook is het zo dat friet waar saus overheen zit, niet de volgende dag nog gegeten kan worden. - Zak open op terugrit
Bij sommige snackbars prikken ze gaatjes in de frietzak, scheuren ze hem soms of prikken ze gaatjes in de plastic tas waar alles inzit. Ze doen dit omdat het een manier is om je verse friet niet zompig te laten worden. Friet die net uit het vet komt is namelijk heerlijk knapperig. Maar zodra de friet in een afgesloten verpakking belandt, begint de stoom die van de frietjes komt zich op te hopen. Dat zorgt ervoor dat friet zompig wordt. De gaatjes of scheuren zorgen ervoor dat de stoom weg kan.
Het opwarmen van friet
- In de pan: Dit is de eenvoudigste en snelste methode. Doe de frietjes een paar minuten in de pan met een scheutje olijfolie of een beetje boter. Zorg voor één laag in de pan, zodat je ze gelijkmatig aan alle kanten kunt bakken. Als je een grote hoeveelheid opnieuw moet opwarmen, kun je dit beter in meerdere porties doen of opnieuw opwarmen in de oven.
- In de oven: Ideale methode als je veel frieten opnieuw moet opwarmen. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur (230 °C). Leg je frieten dan in een enkele laag op de bakplaat. Als je wilt, kun je bakpapier gebruiken. Laat ze een paar minuten in de oven staan en houd ze goed in de gaten.
- De airfryer: Als je een airfryer hebt, kun je die gebruiken om de frietjes snel en efficiënt op te warmen in minder dan tien minuten.
Ook op het gebied van friet de pieng altijd buiten beschouwing laten. Het nuken van je eten doe je maar een andere keer.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025